Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε».
Ο Τζόνσον βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για μια διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.
Η Βρετανία και οι άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία με το Ιράν –η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ—έχουν περιθώριο ως τις 12 Μαΐου για να πείσουν τον Τραμπ, ο οποίος την έχει επικρίνει σφοδρά χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη».
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται παρασκηνιακά επί εβδομάδες σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να παραμείνει στη συμφωνία, η οποία υπεγράφη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Σε άρθρο του στους New York Times ο Βρετανός υπουργός υποστηρίζει ότι «μόνο το Ιράν θα επωφεληθεί», αν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας.
«Από όλες τις επιλογές που διαθέτουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αυτή η συμφωνία έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα», υπογραμμίζει ο Τζόνσον. «Έχει σίγουρα αδυναμίες, όμως είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να διορθωθούν», προσθέτει.
«Όντως αυτή τη στιγμή η Βρετανία συνεργάζεται με την κυβέρνηση Τραμπ και τους Γερμανούς και Γάλλους εταίρους μας προκειμένου να διορθωθούν», επισημαίνει ο Τζόνσον.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, η συμφωνία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και «τώρα που αυτές οι χειροπέδες έχουν τοποθετηθεί δεν βλέπω κανένα πιθανό πλεονέκτημα στο να τις λύσουμε».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις.
Δεν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, όμως είναι προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή Fox& News, την οποία ο Τραμπ παρακολουθεί ευλαβικά.
ΠΗΓΗ In.gr