ΠΟΥ: Νέα πρόταση για το πόσα λίπη και τρανς λιπαρά πρέπει να τρώμε καθημερινά

Τον περιορισμό της κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με το προσχέδιο των νέων σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.
Στόχος του Οργανισμού είναι να προληφθούν πάνω από 17 εκατομμύρια θάνατοι που αποδίδονται ετησίως στις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες έχουν σχετιστεί με την κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Σύμφωνα με το προσχέδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει ενήλικες και παιδιά να μειώσουν την κατανάλωση των ανθυγιεινών αυτών λιπαρών στο 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης. Ειδικά τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να περιοριστούν στο 1% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων.
«Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τους κινδύνους που κρύβουν τα τρανς λιπαρά, τότε πρέπει να αναληφθεί ισχυρή δράση από τις κυβερνήσεις των χωρών ώστε να διασφαλιστεί πως τα παραγόμενα προϊόντα δεν θα περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Η αφαίρεση των τρανς λιπαρών που έχει επιτευχθεί σε πολλές χώρες δεν γίνεται καν αντιληπτή από τους καταναλωτές, και έτσι οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλης μορφής λίπος χωρίς να αλλοιώνεται το γευστικό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Δρ Φρανσισκο Μπρανκα, διευθυντής Διατροφής του ΠΟΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός πριν δημοσιεύσει και επισήμως τις νέες προτεινόμενες κατευθυντήριες οδηγίες αργότερα φέτος, σκοπεύει να ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για να διασφαλίσει ότι θα καλύπτονται οι κατά τόπους διατροφικές ανάγκες.

Πάντως από το 2002 που ο ΠΟΥ εξέδωσε για πρώτη φορά συμβουλές για τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, έχει υπάρξει αξιοσημείωτη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που ενέχουν. Αλλά ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν σχεδόν εξαλείψει τα βιομηχανικά τρανς λιπαρά, με τη Δανία να τα έχει απαγορεύσει πλήρως, τα λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, όπως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, η Αργεντινή και πολλές χώρες της Αφρικής.
Μάλιστα, σε πολλές εκ των προαναφερόμενων χωρών τα επίπεδα των τρανς λιπαρών στο πρόχειρο φαγητό είναι έως και 200 φορές πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο.