Η Γαλλία δεν θα νοικιάσει τις 2 φρεγάτες FREMM στην Ελλάδα;

Έντονα ερωτηματικά προκαλούν τελευταία δημοσιεύματα στα γαλλικά ΜΜΕ, στα οποία η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί διαψεύδει ότι η Γαλλία θα μισθώσει δύο φρεγάτες τύπου FREMM στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι .

Η ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, γράφει ότι η Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εκμίσθωσης των δύο φρεγατών γιατί έτσι θα αποδυναμωνόταν η επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Τόσο η εφημερίδα La Tribune όσο και το τρίτο δίκτυο της γαλλικής τηλεόρασης France 3, μεταδίδουν ότι σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό δεν τίθεται θέμα χρονομίσθωσης για δύο γαλλικές φρεγάτες. Η Παρλί βρέθηκε την Παρασκευή στην Τουλόν για να συναντήσει τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην πρόσφατη επιχείρηση στη Συρία κι εκεί φαίνεται ότι αναφέρθηκε στο θέμα χρονομίσθωσης για τις δύο φρεγάτες.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί (Φωτογραφία: ΑΡ) Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί (Φωτογραφία: ΑΡ)

Για παρανόηση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας κάνει λόγο η La Τribune και σημειώνει: «Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει είδηση αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά”. Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Στην Αθήνα τώρα, χθες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Και μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση, για τα θέματα που συζητήθηκαν, δεν υπήρχε καμία αναφορά στις γαλλικές φρεγάτες.