Υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και εισφορών με προεκλογικό άρωμα!

Η ελληνική οικονομία έχει κυριολεκτικά στραγγαλιστεί και μαζί και ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα έφτασε το 2017  στο 4,2% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος στο Μνημόνιο για το 2017 έφτανε στα 3 δισ. ευρώ (1,75% του ΑΕΠ). Που σημαίνει ότι κυβέρνηση μας υπέβαλε σε υπερδιπλάσια λιτότητα, περίπου 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον, από όσα ζητούσαν οι δανειστές.

Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση διαρρέει ότι σκοπεύει να μειώσει τους φόρους και να προχωρήσει άμεσα σε τεράστια φοροελάφρυνση. Πηγές διαρρέουν ότι έρχεται μείωση στον ΕΝΦΙΑ για το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων, μείωση της έκτακτης εισφοράς για τους περισσότερους φορολογούμενους, αλλά και μειώσεις στον ΦΠΑ.

Οι δανειστές δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι εμπόδιο στις κυβερνητικές υποσχέσεις για μειώσεις και κατάργηση μέτρων.

Τι φημολογείται ότι θα γίνει;

-Μείωση συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έρθει και γενναία μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.

-Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα ως 30.000 ευρώ τον χρόνο.

-Μείωση του ΕΦΝΙΑ κατά 10% για ποσά ως 700 ευρώ.

-Μείωση στο πρώτο κλιμάκιο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% που είναι σήμερα στο 20%, αλλά και στον εταιρικό συντελεστή από το 29% στο 26%.

Πηγές απ΄το κυβερνητικό επιτελείο ισχυρίζονται ότι αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και θα εφαρμοσθούν το διάστημα 2019 – 2020.

Κανείς δεν ξέρει βέβαια αν πρόκειται για υποσχέσεις προεκλογικές ή αν όντως τα παραπάνω μέτρα προχωρήσουν τελικά – και πότε.