O Τζίμι Κάρτερ… πιστός οπαδός των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ
Όταν η ατζέντα της διεθνούς ειδησεογραφίας περιλαμβάνει λεγόμενα και πράξεις ανθρώπων που άφησαν το δικό τους στίγμα στην Ιστορία, τότε το εν λόγω αποτύπωμα δεν έχει παρά να επηρεάζει λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο την κοινή γνώμη.
Αυτήν την φορά, η είδηση έρχεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα από την αμερικανική πολιτική σκηνή. Και ποιο είναι το όνομα-θρύλος που βρίσκεται στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας; O 93χρονος σήμερα πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.
Το όνομά του απασχόλησε τα πολιτικά τεκταινόμενα των ΗΠΑ προς το τέλος του 2017, όταν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times είχε δηλώσει ότι θα ήταν διατεθειμένος να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, ως απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσινγκτον.
Στους μήνες που ακολούθησαν, με τις σχέσεις των δύο χωρών να έχουν περάσει σε άλλη εποχή, και με την Ολυμπιακή διπλωματία να προσφέρει μία σημαντική «χείρα βοήθειας» στη βελτίωσή τους, ο Τζίμι Κάρτερ επανέρχεται στο προσκήνιο.
Σε συνέντευξή του στο CBS, αναφέρει ότι έλαβε ενημέρωση από τη διακυβέρνηση Τραμπ αναφορικά με τις εξελίξεις στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, και ότι ο ίδιος παραμένει στη… διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε όποτε κριθεί αναγκαίο, να βοηθήσει δια της φυσικής του παρουσίας στην Πιονγιάνγκ.
Η έντονη αυτή επιθυμία του να συμβάλλει καθοριστικά ως «διαμεσολαβητής» για τις σχέσεις των δύο χωρών, εκκινεί από το γεγονός ότι μετά το τέλος της Προεδρίας του το 1981, ο Κάρτερ μετέβη συνολικά τρεις φορές στην Βόρεια Κορέα: το 1994, το 2010 και το 2011. Και η σχετική διαρκής αποστροφή του που συνοψίζει το εύρος της επιθυμίας του είναι η ακόλουθη: «Γνωρίζω πολύ καλά τι θέλουν και τι χρειάζονται».
Παρά ταύτα, δε διστάζει να εκφράσει τη δυσπιστία του για κάποιες εκ των δηλώσεων Τραμπ για το ζήτημα, ωστόσο χαιρετίζει την προθυμία του να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μία συνάντηση που αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάιο, χωρίς να έχουν καθοριστεί το μέρος και τα πρόσωπα που θα παρευρεθούν.
Η πρόταση όμως από πλευράς Τζίμι Κάρτερ ισχύει. Από έναν άνθρωπο που έδωσε και συνεχίζει να δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ο οποίος αποτέλεσε τον μοναδικό Πρόεδρο των ΗΠΑ που έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (το 2002) μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο. Με αυτό το «μικρόβιο» για την υπεράσπιση της ειρήνης να συνεχίζει να τον κινητροδοτεί, ακόμη και στην δέκατη δεκαετία της ζωής του.
Η συνέντευξη του Τζίμι Κάρτερ παραχωρήθηκε στην Jane Pauley και θα μεταδοθεί την Κυριακή 25/3 στην εκπομπή “CBS Sunday Morning”.