Παρά λίγο σύγκρουση τουρκικού πλοίου με το ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ-Αναβάλλεται η γεώτρηση
Συνεχίζουν τις απίστευτες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι.
Σήμερα το πρωί τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο βρισκόταν κοντά στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3.
Η σύγκρουση απεφεύχθη χάρη στους ελιγμούς του πλοιάρχου του ιταλικού πλοίου.
Σύμφωνα με το sigmalive.com, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονταν συνολικά τέσσερα τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Στο λιμάνι της Λεμεσού το SAIPEM 12000
Στο λιμάνι της Λεμεσού κατευθύνεται, μετά το επεισόδιο που έγινε το πρωί με τουρκικά πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ, το πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000».
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.
Ο Αναστασιάδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ανάλογο περιστατικό και το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου
Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του ιταλικού γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, αποκαλύπτει σύμφωνα με το Sigmalive το πρακτορείο Ντογάν, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/κ στην περιοχή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ’ ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.
Όπως αναφέρει το Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας:
«Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/κ ήταν απεγνωσμένοι. «Οι Ε/κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Ωστόσο, πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το Aydınlık.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.