Δυσφορία του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Νετανάχιου στο Κογκρέσο

Έντονη δυσφορία προς το πρόσωπο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκφράζει ο Λευκός Οίκος, καθώς παραβίασε το πρωτόκολλο, αφού προτίθεται να επισκεφθεί το Κογκρέσο, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για να εκφωνήσει ομιλία, χωρίς να έχει ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εξέφρασε έμμεσα τη δυσφορία του για τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και σημείωσε ότι το σύνηθες είναι ο ηγέτης μιας χώρας να συνεννοείται απευθείας με τον ηγέτη μίας άλλης χώρας, όταν θέλει να την επισκεφθεί, κάτι που προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρήθηκε.

«Το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται να αποτελεί μια απόκλιση από το πρωτόκολλο… Οι Ισραηλινοί δεν μας έχουν ενημερώσει για το ταξίδι αυτό», υπογράμμισε. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στο Κογκρέσο και να ταχθεί υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν, γραμμή με την οποία συμφωνεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όχι όμως και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα εκφράσουν την άποψή τους για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού μέχρι να ενημερωθούν από τους ομολόγους τους για τα σχέδια του Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχονται πλέον κατά πλειοψηφία από το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αντίπαλο του Δημοκρατικού, στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, προσκάλεσε τον Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο στις 11 Φεβρουαρίου. «Ζητώ από τον πρωθυπουργό να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου για τη σοβαρή απειλή που αποτελούν το ακραίο ισλάμ και το Ιράν για την ασφάλειά μας και για τον τρόπο ζωής μας», ανέφερε ο Μπένερ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση, σύμφωνα με αξιωματούχο του γραφείου του που δεν κατονομάζεται. Η επίσκεψη αυτή, που θα πραγματοποιηθεί πέντε εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένες για την 17η Μαρτίου, ενδέχεται να ενισχύσει την εικόνα του Νετανιάχου στους ψηφοφόρους του και να τον βοηθήσει στο κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι ο ίδιος είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια της χώρας του.