Σε μερική τήρηση της συμφωνίας Μινσκ κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία στο Βερολίνο

Η τετραμερής συνεδρίαση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, στο Βερολίνο, κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα της Τετάρτης 21 Ιανουαρίου, όπου εντέλει υπήρξε συμφωνία.

Ρωσία και Ουκρανία κατέληξαν να υπάρξουν μεν ζώνες ασφαλείας, αλλά χωρίς βαρύ οπλισμό.

Η διαχωριστική γραμμή ασφάλειας προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ, η οποία ανέφερε και θα υλοποιηθεί, να τηρηθεί η απόσυρση βαρύ οπλισμού κατά 15 χλμ. από τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι επαφές της ομάδας του Μινσκ (Μόσχα, Κίεβο, ΟΑΣΕ) με στόχο συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν για οριστική και πλήρη συμφωνία.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανέφερε, μεταξύ άλλων: “σήμερα επιτέλους συμφωνήσαμε πως η διαχωριστική γραμμή που αναφέρεται στο πρωτόκολλο του Μινσκ είναι η γραμμή από την οποία πρέπει να ξεκινήσει τώρα να αποσύρεται ο βαρύς οπλισμός”.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 9.000 στρατιώτες στα εδάφη της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να τις αποσύρει.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη πως ευελπιστεί στην συμφωνία των δύο πλευρών, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να είναι υψηλά οι ελπίδες δεδομένων των πρόσφατων επεισοδίων.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να προγραμματιστεί εκ νέου μια σύνοδος μεταξύ των 4 χωρών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αφού την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκε εξαιτίας των νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν.

Ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε δηλώσει πριν την έναρξη των συνομιλιών: “Μπορώ μόνο να ελπίζω και να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα”.