Ανοιχτή επιστολή στους μουσουλμάνους της Γαλλίας απέστειλε ο Λικ Μπεσόν

Σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε στη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, ο σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν κάλεσε τους μουσουλμάνους να αποβάλουν κάθε εξτρεμιστική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με την μουσουλμανική κοινότητα για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Ο γάλλος σκηνοθέτης στην επιστολή του αρχικά σημειώνει: “Αδελφέ μου, εάν ήξερες πόσο πολύ πόνεσα για σένα σήμερα, για σένα και για την όμορφη θρησκεία σου, η οποία έχει τόσο αμαυρωθεί, ταπεινωθεί και γίνει στόχος διάκρισης”.

Στη συνέχεια τόνισε: «Ξεχασμένη είναι η δύναμή σου, η ενέργειά σου, το χιούμορ σου, η καρδιά σου, η αδελφοσύνη σου. Είναι άδικο και μαζί μπορούμε να διορθώσουμε την αδικία. Είμαστε εκατομμύρια εμείς που σε αγαπούμε και που θα σε βοηθήσουμε».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κοινωνία της Γαλλίας στηρίζεται «στα χρήματα, το κέρδος, τον διαχωρισμό και τον ρατσισμό», ενώ παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία: “Σε ορισμένα προάστια, η ανεργία για τους ανθρώπους κάτω των 25 φτάνει το 50%. Έχεις τεθεί στο περιθώριο εξαιτίας του χρώματός σου ή του μικρού ονόματός σου. Σε ανακρίνουν 10 φορές την ημέρα, σε περιορίζουν σε διαμερίσματα και κανένας δεν σε εκπροσωπεί”.

Επίσης ο σκηνοθέτης στην επιστολή του διερωτήθηκε “ποιος μπορεί να ζει και να αναπτύσσεται κάτω από τέτοιες συνθήκες”.

Ο Λικ Μπεσόν παρότρυνε τους γάλλους πολιτικούς και επιχειρηματίες να σταθούν στο πλευρό των μουσουλμάνων και τους “αδελφούς” μουσουλμάνους να απομακρυνθούν από τον εξτρεμισμό.

Ακολούθως συμπλήρωσε: «Κοστίζει 250 ευρώ να αγοράσεις ένα Καλάσνικοφ, αλλά ούτε τρία να αγοράσεις ένα στυλό -και η αντίδραση σου μπορεί να έχει 1.000 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο». Τέλος, απευθύνετε στον μουσουλμανικό λαό γράφοντας: «Πάρε δημοκρατικά την εξουσία, βοηθούμενος από όλους τους αδελφούς σου. Η τρομοκρατία δεν θα κερδίσει ποτέ. Η ιστορία το αποδεικνύει.»