Τεχνητή νοημοσύνη, νέα αφεντικά και κοινά γραφεία.
Η Microsoft, η Google, η Credit Suisse και η Unilever το έχουν ήδη αποτολμήσει. Σύντομα όμως ο “εκσυγχρονισμός” που έχει γίνει στους χώρους εργασίας αυτών των κολοσσών -όχι μόνον από τεχνολογικής πλευράς, αλλά και όσον αφορά την εταιρική νοοτροπία- δεν θα αποτελεί εξαίρεση, παρά επιχειρηματικό “κανόνα”, τονίζει στο αμερικανικό Fortune ο Πίτερ Άντριου, διευθυντής του ασιατικού τμήματος στρατηγικής σε εργασιακούς χώρους της κτηματομεσιτικής εταιρίας CBRE.
Το γεγονός και μόνον ότι υπάρχει τέτοια ειδικότητα στον κτηματομεσιτικό κλάδο καταδεικνύει την τεράστια σημασία που δίνουν οι μεγαλοεπενδυτές, προτού αποφασίσουν να τοποθετήσουν δισεκατομμύρια στην αγορά εκτάσεων και ακινήτων για τη στέγαση γραφείων.
Με αυτό λοιπόν το γνώμονα η CBRE έκανε μία σε βάθος έρευνα, με συνεντεύξεις περίπου 220 ειδικών αναλυτών, στελεχών επιχειρήσεων και (30ρηδων ως επί τω πλείστον) υπαλλήλων, προκειμένου να εντοπίσει τις τάσεις που θα αναμορφώσουν τους χώρους εργασίας από το 2015. Ιδού λοιπόν οι τρεις επικρατέστερες…
Τεχνητή νοημοσύνη, ο νέος συνεργάτης
Η εποχή της αυτοματοποίησης περνά ήδη -μετά τη βιομηχανική παραγωγή- και στους παραγωγικούς κλάδους που απαιτούν ειδικές γνώσεις, π.χ. από τους υπαλλήλους τραπεζών έως τους δικηγόρους. Η προοπτική είναι η ανάλυση δεδομένων να μην γίνεται πια από υπαλλήλους (που ανθρωπίνως στερούνται πλήρους αντικειμενικότητας), αλλά από “ψυχρής λογικής” υπερ-υπολογιστές. Αυτό βέβαια αναμένεται να σηματοδοτήσει μία ακόμη… τάση: την απώλεια τουλάχιστον του 50% των θέσεων εργασίας στους σχετικούς κλάδους. Η αναπλήρωσή τους δεν θα γίνει με αντίστοιχο ρυθμό, εκτιμά ο Άντριου.
Επικεφαλής Εργασίας, ο νέος υπερ-προϊστάμενος
Το σύνηθες σήμερα σε μία επιχείρηση είναι να έχει ξεχωριστές διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού, ΙΤ, νομικών και οικονομικών υπηρεσιών. “Κι όλοι αυτοί δρουν ανεξάρτητα και συχνά ανταγωνιστικά”, επισημαίνει ο Άντριου. Για τον συντονισμό τους και την επίβλεψή τους λοιπόν θα δημιουργηθούν θέσεις για Επικεφαλής Εργασίας, με αποστολή την οικοδόμηση μίας κουλτούρας αρμονικής ενδοεταιρικής συνεργασίας, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προσόντων και ταλέντων και την επίτευξη των κατάλληλων ισορροπιών μεταξύ υπαλλήλων και εξωτερικών συνεργατών, καθώς η τάση είναι οι τελευταίοι ολοένα να πληθαίνουν.
Όχι ποια μοναχικά γραφεία
Στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας και απόδοσης εντάσσεται και αυτός καθ’ εαυτός ο χώρος εργασίας, που σύμφωνα με την νέα επικρατούσα τάση θα σταματήσει να είναι τόσο ατομικός και θα γίνει πιο ομαδικός, έως κοινός για όλους. Ήτοι τεράστιες αίθουσες χωρίς χωρίσματα, αλλά με ξεχωριστούς χώρους για ανάπαυλα και αναψυχή των υπαλλήλων. Μία από τις τάσεις που επίσης φαίνεται να επικρατεί είναι η αντιγραφή των συστημάτων LED που διαθέτουν σήμερα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για υπερατλαντικές πτήσεις, όπου η ένταση και οι αποχρώσεις του φωτισμού προσαρμόζονται ανάλογα με την ώρα.
Πηγή: http://www.fortunegreece.com/