Η Ευρώπη ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία -Μεγαλειώδης πορεία «εθνικής ενότητας και δημοκρατίας» στο Παρίσι

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει ήδη από το πρωί στο κέντρο του Παρισιού όπου άρχισε στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα, η μεγάλη διαδήλωση-πορεία κατά της τρομοκρατίας, κατά του φόβου και του ρατσισμού και υπέρ της «εθνικής ενότητας».

Μια πορεία την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας και στη διοργάνωσή της συμμετέχουν πολιτικά κόμματα και συνδικάτα, χωρίς, όμως, να είναι σαφές αν μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η πληθώρα των μουσουλμανικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες με μια φωνή καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή τις επιθέσεις, τόνισαν ότι αποτελούν προσβολή για την μουσουλμανική θρησκεία και διαχώρισαν τη θέση τους.

Επικεφαλής της πορείας βρίσκονται οι συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων κατά του Charlie Hebdο αλλά και της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο της συνοικίας Βανσέν, στο ανατολικό Παρίσι, την Παρασκευή.

Θα ακολουθήσουν οι ξένοι ηγέτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ και έσπευσαν στο Παρίσι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Έτσι στο πλευρό του Ολάντ θα τεθούν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, όπως και 8 Πρόεδροι αφρικανικών χωρών και εκπρόσωποι πολλών άλλων κυβερνήσεων. Επίσης το παρών δίνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων.

Από την Ελλάδα στο Παρίσι μετέβη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής των ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υποψήφιος βουλευτή Β΄ Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής και οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Κωνσταντίνα Κούνεβα

Πριν την πορεία ο Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο περισσότερες από 40 ξένες αντιπροσωπείες, ενώ έχει καλέσει να συμμετάσχουν στην πορεία και όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι πρώην Πρωθυπουργοί. Εξ αυτών οι Πρόεδροι Ζακ Σιράκ και Ζισκάρ ντ’ Εστέν δεν θα συμμετάσχουν, εικάζεται, κυρίως λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας.

Στην πορεία δεν θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, η οποία αφού δεν κατάφερε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι της απαγορεύτηκε η συμμετοχή, δήλωσε την Παρασκευή μετά τη συνάντησή της με το Πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος είδε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι δεν θα παρευρεθεί γιατί αντιλαμβάνεται ότι είναι «ανεπιθύμητη» και όπου είναι «ανεπιθύμητη» δεν πάει.

Το ζήτημα φέρεται να προέκυψε επειδή οι διοργανωτές αρνήθηκαν να συμμετάσχει το «Εθνικό Μέτωπο» στα σχέδια της διοργάνωσης. Από την άλλη, η Μαρίν Λε Πεν με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την οργή, το φόβο και την απελπισία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη γαλλική κοινωνία, διαχωρίζοντας τη θέση της από αυτό που ο μέσος Γάλλος αντιλαμβάνεται ως «κρατικό κατεστημένο» και το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την ενίσχυση της δράσης των ακραίων ισλαμιστών και εντός Γαλλίας, υιοθετώντας ο καθείς μια διαφορετική οπτική γωνία ως προς τα αίτια, τους λόγους, τα κίνητρα κλπ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η διαδήλωση θα πορευτεί από την πλατεία Δημοκρατίας στην πλατεία του Έθνους στο ανατολικό Παρίσι καλύπτοντας απόσταση περίπου χιλιομέτρων. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ, 10 σταθμοί του μετρό έχουν ήδη κλείσει, 2.200 άνδρες της αστυνομίας και 1.350 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, ενώ άγνωστος αλλά σημαντικός αριθμός ελεύθερων σκοπευτών έχει καλύψει, από τις στέγες, όλη την περιοχή στην οποία πετούν και ελικόπτερα. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί τόσο στο Παρίσι όσο και σε όλες τις άλλες πόλεις και τα προάστια γύρω από γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας όλων των θρησκειών (καθώς έγιναν επιθέσεις και σε τεμένη), θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ θα μετάσχει σε διεθνή συνεδρίαση για την τρομοκρατία, που γίνεται εκτάκτως στο Παρίσι, όπου θα λάβουν μέρος 11 ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ. Η Λετονία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία θα εκπροσωπηθούν σε αυτή.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ευρύτερου δικτύου υποστήριξης των δραστών των επιθέσεων με τις γαλλικές αρχές να εκτιμούν ότι δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στο σύνολό του. Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, που αναζητείται από την επίθεση το πρωί της Πέμπτης στο Μονρούζ, κατά την οποία σκοτώθηκε από του Αμεντί Κουλιμπαλί μία δημοτική αστυνομικός και τραυματίστηκε ένας άλλος υπάλληλος, εκτιμάται ότι πιθανότατα έχει εγκαταλείψει τη χώρα και βρίσκεται καθ’οδόν προς τη Συρία δια μέσου Τουρκίας.

Επίσης, λίγη ώρα πριν την έναρξη της διαδήλωσης, αναρτήθηκε βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο άτομο που μοιάζει πολύ με τον Κουλιμπαλί δηλώνει ότι είναι μέλος του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και ότι υπήρχε «συντονισμός» με τους αδελφούς Κουασί.

galloi-parisi-hgetes-1070

poreia

paris-rally-exlarge-169