Η μυστηριώδης Χαγιάτ Μπουμεντιέν, πρόσωπο "κλειδί" για το μακελειό στη Γαλλία

Γύρω από την 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, που καταζητείται από την περασμένη Πέμπτη, για την υπόθεση της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο στο προάστιο Πορτ ντε Βενσέν που κατέληξε σε μακελειό με τέσσερις ομήρους νεκρούς, έχει “πέσει” ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το που βρίσκεται, αν συμμετείχε τελικά στις επιθέσεις και αν κι εκείνη ανήκει σε ισλαμιστική οργάνωση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας θεωρούν ότι η Μπουμεντιέν αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί που θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη δικτύου εξτρεμιστών στη Γαλλία και ίσως και στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πολλές, αλλά καμία δεν φαίνεται να ισχύει ή/και να επιβεβαιώνεται από τις αρχές, οι οποίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη Γαλλία, προκειμένου να την εντοπίσουν.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η 26χρονη, εκμεταλλευόμενη τον πανικό που επικράτησε κατά την έφοδο στο παντοπωλείο, κατάφερε να χαθεί μες στο πλήθος και να διαφύγει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο αστυνομική πηγή, αναφέρει ότι η Χαγιάτ Μπουμεντιέν αναχώρησε για την Τουρκία εδώ και μερικές ημέρες και οι αρχές ασφαλείας προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν εάν έχει περάσει από την Τουρκία στη Συρία και στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Κάποια εκ των ειδησιογραφικών πρακτορείων θεωρούν πως έχει διαφύγει στην Υεμένη, ενώ άλλα θεωρούν πως, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, η Μπουμεντιέν βρίσκονταν ήδη στη Συρία.

Η «Le Monde» σκιαγραφεί το προφίλ του ζευγαριού λέγοντας πως είναι υποστηρικτές του ακραίου ισλαμιστή ηγέτη Τζαμέλ Μπεγκάλ.

Καμία ωστόσο πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.