Ξεκίνησε η συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ στο Σότσι - Συρία και Ουκρανία στο "μενού"

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μερκελ, άρχισαν πριν λίγη ώρα στο Σότσι. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σημαντικά διεθνή θέματα, όπως είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος την Γερμανίδα καγκελάριο, την ευχαρίστησε για την επίσκεψη της και την πρόθεση της να τον ενημερώσει όπως είπε για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο, δηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει την επίσκεψη αυτή και να μη συζητήσει μαζί της τις διμερείς σχέσεις, όπως και τα κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν την Ουκρανία, τη Συρία και ενδεχομένως άλλες περιοχές του κόσμου.

Η Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε από την πλευρά της ότι προσβλέπει να συζητήσει εκτός των άλλων με τον πρόεδρο Πούτιν και την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ για την Ουκρανία

Το Ουκρανικό κυριάρχησε στις συνομιλίες Πούτιν-Μέρκελ αλλά και στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες μετά την λήξη των συνομιλιών. Ωστόσο παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στις ερμηνείες που αφορούν τα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.

Στο ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Andrea Schrinke, αν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει μια νέα συμφωνία, που θα υπερβαίνει τις συμφωνίες του Μινσκ, καθώς δεν παρατηρείται καμία πρόοδος, αλλά αυτό που παρατηρείται όπως είπε, είναι ότι βλέπουμε τους αυτονομιστές να προωθούνται όλο και πιο πολύ, να χρησιμοποιείται στις περιοχές αυτές ως νόμισμα το ρούβλι , να εκδίδονται διαβατήρια και να κρατικοποιούνται επιχειρήσεις, οι δύο ηγέτες έδωσαν, ο καθένας την δική του απάντηση. Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία, παρά η απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ απ’ όλες τις πλευρές, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ και οι δύο τους εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

Πηγή: Ria Novosti/AΠΕ-ΜΠΕ