«Πύρρειος νίκη» Ερντογάν στο δημοψήφισμα – Διχασμένη η Τουρκία

Μια «Πύρρειο νίκη» που ήδη αμφισβητείται από την αντιπολίτευση πέτυχε ο Τ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση.

Κόντρα στις δικές του εκτιμήσεις αλλά και σε αρκετές δημοσκοπήσεις το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 51,3% έναντι 48,7% του «όχι».

Ο ίδιος έχασε τη στήριξη από σχεδόν όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια), οι πολίτες των οποίων τάχθηκαν κατά της παροχής υπερεξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα οριακά ποσοστά αλλά και η γεωγραφική κατανομή των ψήφων «αποκαλύπτουν» μια διχασμένη Τουρκία. Κατά της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισαν οι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το κουρδικό στοιχείο είναι ισχυρό και όλο το παραλιακό τμήμα που βρίσκεται στη δυτική και νοτιοδυτική χώρα.

Αντίθετα η ενδοχώρα σχεδόν στο σύνολό της τάχθηκε υπέρ του «Ναι», με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Άγκυρας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος σε διάγγελμά του τόνισε πως ο λαός φέρθηκε με ωριμότητα και ενέκρινε τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση. «Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του “Ναι” ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του “Όχι”.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του “Ναι” στο δημοψήφισμα. Ανέφερε επίσης ότι ορισμένα από τα άρθρα της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019.

Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.Νωρίτερα ο ίδιος έσπευσε να συγχαρεί τηλεφωνικώς τόσο τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ όσο και τον ηγέτη των εθνικιστών Ντ. Μπαχτσελί.