Ένας 22χρονος ρώσος πολίτης με καταγωγή από το Κιργιστάν είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των ρωσικών αρχών, ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε το θάνατο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ο άντρας αυτοεξερράγη την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να παρασύρει στον θάνατο άλλους 13 ανθρώπους και να τραυματίσει πάνω από 50. Πάντως, γύρω από την ταυτότητα του δράστη επικρατεί ένα θρίλερ, καθώς νωρίτερα οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι κατάγεται από το Καζακστάν, ενώ χθες είχαν δώσει στην δημοσιότητα την φωτογραφία άλλου ανθρώπου, που αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία σχέση με το συμβάν!
Θεωρώντας αρχικά ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ο ένας εκ των οποίων (υποτίθεται πως) διέφυγε και καταζητείται, οι ρωσικές αρχές ερευνούν τα ανθρώπινα υπολείμματα ενός άντρα κεντροασιατικής καταγωγής, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκρηξης. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο φερόμενος ως εις εκ των δραστών της επίθεσης είχε σχέσεις με εξτρεμιστικούς θύλακες των φανατικών ισλαμιστών που δρουν στη Ρωσία.
Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο αυτό ως τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995. Στις φωτογραφίες του που κυκλοφόρησαν από τις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να φορά κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και ένα σκούρο πράσινο καπέλο. Στην πλάτη του φαίνεται πως κουβαλά ένα σακίδιο. Ένα άλλο στιγμιότυπο τον δείχνει να περπατά στο δρόμο με τις γροθιές του σφιγμένες.
Αρχικά, οι Ρώσοι διακινούσαν πως ύποπτος είναι ένας γενειοφόρος μεσήλικας, που «έμοιαζε» με την στερεοτυπική εικόνα των ακραίων ισλαμιστών που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά διεθνή δημοσιεύματα. Εκείνος όμως, όταν είδε την φωτογραφία του στα μέσα ενημέρωσης παραδόθηκε στις αρχές και δήλωσε ότι είναι αθώος και δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πάντως αναφέρει ότι στην επίθεση εμπλέκεται και μία γυναίκα, για την οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλες πληροφορίες. Επίσης μεταδίδει ότι o ύποπτος άνδρας με τα μαύρα ρούχα που παραδόθηκε τελικά στην αστυνομία, υποβλήθηκε σε ανιχνευτή ψεύδους δηλώνοντας ότι είναι αθώος.
Έτσι, οι έρευνες πλέον στρέφονται στο ενδεχόμενο ο βομβιστής αυτοκτονίας να έδρασε μόνος και να ήταν εκείνος που πριν εκραγεί και παρασύρει στο θάνατο ακόμα δέκα άτομα, να τοποθετήσει και την δεύτερη βόμβα στον γειτονικό σταθμό του μετρό.
Μολονότι οι πληροφορίες που δίνουν οι ρωσικές αρχές στα ΜΜΕ είναι ελάχιστες, εκτιμάται ότι αυτουργοί της χθεσινής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι είτε Τζιχαντιστές, είτε Τσετσένοι αυτονομιστές. Αν και επισήμως υπάρχει δισταγμός ακόμη και ως προς τον χαρακτηρισμό της επίθεσης ευθέως ως τρομοκρατικής, είναι προφανές ότι με τους πανηγυρισμούς των Τζιχαντιστών για το νέο μακελειό, οι έρευνες της ρωσικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν μπορεί παρά να στρέφονται προς τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες. Εξάλλου υπάρχει ιστορικό αιματηρών ενεργειών εις βάρος της Ρωσίας, τόσο από τους Τζιχαντιστές του ΙSIS όσο και από τους Τσετσένους.
Το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μετρό ενοχοποιεί το Ισλαμικό Κράτος, καθώς όπως επισημαίνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, τα τρένα και γενικότερα τα μέσα μεταφοράς είναι κυρίως στόχος των ισλαμιστών τρομοκρατών. Κι ενώ οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν για την επίθεση, τα ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν, ότι το τυφλό χτύπημα σημειώθηκε την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος σ΄ένα προπαγανδιστικό παραλήρημα, ενθάρρυνε τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Μόσχα. Φωτογραφίες με το κεφάλι Πούτιν τρυπημένο από σφαίρες και η αφίσα «Θα κάψουμε τη Ρωσία» εντάσσονται στο πλαίσιο της προπαγάνδας των τζιχαντιστών κατά του ρωσικού καθεστώτος.
Η βόμβα που εξερράγη την Τρίτη το μεσημέρι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης προκάλεσε το θάνατο σε 14 άτομα (συμπεριλαμβανομένου του δράστη, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το ρωσικό υπουργείο Υγείας), ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 51 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη βόμβα εξουδετερώθηκε στον σταθμό Ploshchad Vosstania του υπόγειου σιδηρόδρομου, με γόμωση περίπου ενός κιλού ΤΝΤ. Πρόκειται για άλλον έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, εξίσου ισχυρό, εάν όχι ισχυρότερο από εκείνον που εξερράγη.
Το στοιχείο που φαντάζει σαν προφανές, έστω και εάν επισήμως οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να το κατονομάσουν δημόσια, είναι ότι η βομβιστική επίθεση συνδέεται, ούτως ή άλλως, με κάποια εκδοχή του ακραίου, ένοπλου ισλαμισμού. Οι Τζιχαντιστές θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει το μακελειό στο μετρό στο πλαίσιο των αντιποίνων για την παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας αλλά και για το γεγονός ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι πιο ισχυρές και πολυπληθείς από όσες μάχονται το ISIS.
Από την άλλη, οι Τσετσένοι αυτονομιστές, υπό τις εντολές του, επίσης φανατικού ισλαμιστή, «εμίρη» Ντόκου Ουμαρόφ, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αιματοκυλίσει ανύποπτους Ρώσους πολίτες, όπως το έχουν κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίθεση των Τσετσένων ανταρτών είχε γίνει στο αεροδρόμιο Ντομέντοβο της Μόσχας και είχε προκαλέσει το θάνατο σε 37 άτομα.
Το 2011 εξερράγη βόμβα σε τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 27 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 130 είχαν τραυματιστεί.