Guardian: Και η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην συμφωνία για το Brexit

Μετά και την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για το Brexit, η Βρετανία  έχει την ιδανική ευκαιρία πέραν των οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Την άποψη αυτή υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Guardian”, ο γνωστός δικηγόρος του Λονδίνου, Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρόμπερτσον υπήρξε και επικεφαλής της νομικής ομάδας που περιελάμβανε την Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία ετοίμασε νομική γνωμοδότηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο άρθρο του ο επιφανής δικηγόρος τονίζει πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί – εκτός από τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που συζητιούνται αυτές τις μέρες – και η επανένωση των Γλυπτών που «εκλάπησαν» από τον Λόρδο Έλγιν.

Σημειώνεται πως στην Συνθήκη της Λισαβόνας, στα άρθρα 3 και 167 ορίζεται ως υποχρέωση και για τα δύο μέρη (τις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη) να λαμβάνουν υπόψη στις διαπραγματεύσεις την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Όπως υπογραμμίζει ο Ρόμπερτσον: «δεν υπάρχει πιο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», επομένως οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την προοπτική επανένωσης των Γλυπτών.

Σύμφωνα με τον νομικό, η ένταξη της επανένωσης των Γλυπτών στις διαπραγματεύσεις, μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει και στις δύο πλευρές και μπορεί να εξελιχθεί σε «win-win situation».

«Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές μπορούν να λάβουν τα εύσημα για ένα μοναδικό πολιτιστικό επίτευγμα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κερδίσει όχι μόνο σημαντικές παραχωρήσεις επί των όρων του Brexit, αλλά και ευγνωμοσύνη για μια ενέργεια με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο.