"Σαρώνει" η ιλαρά στην Ευρώπη - Εκατοντάδες κρούσματα - 17 νεκροί στη Ρουμανία

Εκατοντάδες κρούσματα ιλαράς έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη εξαιτίας του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού, επισήμανε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ έκανε λόγο για “περισσότερα από 500 κρούσματα” από τα οποία τα 474 καταγράφηκαν σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016.

Η ιλαρά είναι μια ιογενής λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα. Το 2015 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με τα περισσότερα από τα θύματα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα “ασφαλές και αποτελεσματικό” εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Δυστυχώς όμως στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό ιλαράς από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Ωστόσο σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ανέφεραν την Τρίτη πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε κάποια φάρμακα και εμβόλια, ανάμεσά τους και εκείνο για την ιλαρά, όπου σε αρκετά φαρμακεία υπάρχει λίστα αναμονής.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ

– Τα μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν περισσότερο από την ιλαρά και τις επιπλοκές της, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

– Μεταδίδεται με την απευθείας επαφή, αλλά και από τον αέρα, με τον βήχα ή το φτέρνισμα

– Ο ιός παραμένει ενεργός και μεταδοτικός στις μολυσμένες επιφάνειες για έως και 2 ώρες

– Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως υψηλός πυρετός και συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή

– Μπορεί να παρατηρήσετε λευκές κηλίδες μέσα από τα μάγουλα

– Μετά από αρκετές ημέρες εμφανίζονται εξανθήματα, συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και τον λαιμό και μετά στο υπόλοιπο σώμα

– Ενα μολυσμένο άτομο μπορεί να κολλήσει τον ιό σε άλλους από 4 ημέρες πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα έως και 4 ημέρες μετά

– Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση