Ευθεία απειλή Ερντογάν στους Ευρωπαίους: Δεν θα κυκλοφορείτε με ασφάλεια στο δρόμο

Κλιμακώνει την διαμάχη με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με σημερινές του δηλώσεις απείλησε τους Ευρωπαίους ανά τον πλανήτη ότι θα δυσκολεύονται να περπατήσουν στον δρόμο, εάν συνεχίσουν την τωρινή συμπεριφορά τους. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος του Απριλίου στην Τουρκία, με το οποίο θα αποφασιστεί η αλλαγή ή μη του πολιτεύματος της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία ο Ερντογάν κάλεσε την Ε.Ε. «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Με βάση το σχέδιο συνταγματικής αλλαγής, που έχει εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και τίθεται σε δημοψήφισμα, ο εκάστοτε πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης, όπως π.χ. στις ΗΠΑ ή στην Κύπρο, ενώ ο χαρακτήρας της κυβέρνησης θα προσδιορίζεται από τις προεδρικές εκλογές και δεν θα χρειάζεται ψήφος εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης.

Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ δημιουργείται η θέση του αντιπροέδρου της Τουρκίας, ενός ή περισσότερων, που θα διορίζονται από τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Η θητεία του προέδρου θα είναι πενταετής και θα μπορεί να ανανεωθεί μία φορά (σ.σ. ανώτατο όριο δύο θητειών, δηλαδή 10 ετών στην προεδρία), ενώ οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργούνται πάντα ταυτόχρονα.