Μέρκελ στον Τραμπ: Να μιλάς με εμένα και όχι για 'μένα - Τραμπ: Δεν είμαι απομονωτιστής

Απόσταση στο θέμα του διεθνούς εμπορίου διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες.

Η Μέρκελ, έχοντας στο μυαλό της τις ουκ ολίγες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει κατά καιρούς ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου είπε με νόημα: «πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ένας για τον άλλον».

Όμως και από την πλευρά του ο Τραμπ απάντησε: «Μπορεί να έχουμε κάτι κοινό, ίσως, για τις υποκλοπές», με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι η CIA παρακολουθούσε την Καγκελαρία.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ηγέτης, οι συνομιλίες με τη Μέρκελ ήταν “εποικοδομητικές” και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου: «Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα” όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα», ανέφερε.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε “εξαιρετικά καλά” στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ “για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών” ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

Για το “καυτό” θέμα του μεταναστευτικού, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

Μέρκελ: Δεν κάνει το Βερολίνο τις εμπορικές συμφωνίες, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε θετικές τις πρώτες συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ:

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες. Σημείωσε δε, ότι οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με πιο δίκαιους όρους.

Συνεχίζοντας η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε με νόημα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που κάνει τις εμπορικές συμφωνίες» και όχι οι «γερμανικές διαπραγματεύσεις».

Η Άγκελα Μέρκελ επιπλέον επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Τέλος ανέφερε ότι μίλησε με τον Τραμπ για το Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί» πρόσθεσε ακόμη.

Όπως είπε η Μέρκελ, συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο και τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα.

 

Η υποδοχή της Καγκελαρίου ήταν ιδιαίτερα θερμή, με τους δυο πολιτικούς να χαμογελούν προς τους φωτογράφους.

Ωστόσο λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους στον Λευκό Οίκο, συνέβη ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο ευτράπελο.

Την ώρα που οι δύο ηγέτες κάθονταν στο Οβάλ Γραφείο, ένας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία ώστε να είναι έτοιμος ο ίδιος και οι συνάδελφοί του για να τραβήξουν τις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Η Μέρκελ στράφηκε προς το μέρος του Τραμπ και τον ρώτησε: “Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;”. Μάταια όμως, διότι δεν έλαβε ποτέ καμιά απάντηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτούσε συνεχώς τους φωτογράφους χωρίς να δίνει σημασία τη Μέρκελ, η οποία έμεινε με την απορία. Την ώρα που η Γερμανίδα πολιτικός του μίλησε, ο Τραμπ γύρισε ελαφρώς το κεφάλι του κοιτώντας ευθεία, όμως δε φαίνεται να άκουσε ποτέ την ερώτηση.

Η Μέρκελ, αφού δεν πήρε απάντηση, έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας…

Δείτε το περιστατικό προς το τέλος του βίντεο:

 

Και η πολυσυζητημένη χειραψία!

Τελικά οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν χειραψία μπροστά στις κάμερες μόλις τελείωσε η συνέντευξη Τύπου.

Οι αναφορές πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Εκτός από τα πυρά που έχει εξαπολύσει ο Τραμπ εναντίον της Μέρκελ σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα του μεταναστευτικού, εκείνο στο οποίο διαφωνούν οι δύο χώρες είναι το θέμα του διεθνούς εμπορίου. Η Μέρκελ αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο, ενώ ο Τραμπ υποστηρίζει μια ρητορική προστατευτισμού.

Άρθρα από τον διεθνή Τύπο επισημαίνουν ότι στόχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για το διεθνές εμπόριο ότι  οι ΗΠΑ, για να ευημερούν, χρειάζονται τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τελευταίες χρειάζονται τις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

Μάλιστα για να γίνουν σαφή στον Τραμπ τα επιχειρήματά της, έχει ανακοινωθεί ότι κατά τη συνάντηση θα συμμετέχουν οι επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, όπως της Siemens και της BMW, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στοιχεία για το πόσο έχουν ωφελήσει την αμερικανική οικονομία οι άμεσες επενδύσεις που έχουν κάνει στις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει αναφορά στο γεγονός πως οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει 271 δισεκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ, ότι απασχολούν περίπου 750.000 Αμερικανούς και ότι μόνο η BMW έχει κατασκευάσει περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα, το μεγαλύτερό της παγκοσμίως.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάρει ακόμη οριστική απόφαση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 στην οποία ήταν προσηλωμένος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Άλλο σημείο τριβής θα είναι το κλίμα, το οποίο η Γερμανία εννοεί να καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο, τον Ιούλιο.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: σε εθνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να επιμείνει στο θέμα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο, που δαπανά 1,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, συμφωνεί σε μία σταδιακή αύξηση μέχρι το 2% των αμυντικών δαπανών, αλλά η πολιτική συζήτηση για το θέμα του χρονοδιαγράμματος παραμένει πολύ έντονη στη Γερμανία.