Η St. Patrick' s Day γιορτάζεται με άφθονο αλκοόλ και ιρλανδικές μπύρες - Γιατί βάφονται όλα πράσινα

Πράσινα “βάφονται” πολλά μέρη του κόσμου στις 17 Μαρτίου κάθε χρόνο προς τιμή της μνήμης του Αγίου Πατρικίου.

Το έθιμο ξεκίνησε εδώ και αιώνες από την Ιρλανδία. Η St. Patrick’ s Day, είναι μια ιρλανδική γιορτή ορόσημο, κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα και παντού ο κόσμος καταναλώνει άφθονο αλκοόλ και κυρίως ιρλανδικές μπύρες.

st-patrik6Στο Δουβλίνο θα γίνει για ακόμα μία χρονιά η παγκοσμίως γνωστή παρέλαση και η πομπή αναμένεται να διασχίσει μια πορεία 3 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Parnell, αλλά και σε ολόκληρη την ιρλανδική επικράτεια θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Η γιορτή του Αγίου Πατρίκιου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο πλέον, καθώς τείνει να αποσυνδεθεί από την καθολική εκκλησία και τους Ιρλανδούς και να γίνει μια συμβολική γιορτή της φιλίας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων. Στο Σικάγο των ΗΠΑ μάλιστα, ολόκληρο το ποτάμι που διασχίζει την πόλη βάφτηκε πράσινο, μια παράδοση που ξεκίνησε το 1962.

st-patrik1Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην σημερινή του συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, έλαβε ως συμβολικό δώρο έναν καταπράσινο βασιλικό, αφού πέραν από θρησκευτική εορτή, η ημέρα μνήμης του Αγ. Πατρικίου είναι και η ημέρα εθνικής επετείου της Ιρλανδίας, με έντονα κοσμικό περιεχόμενο. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το πράσινο και το τριφύλλι έχει την τιμητική του.
Η St. Patrick’ s Day γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο σε πολλές άλλες χώρες της γης όπως την Ελβετία, την Αυστραλία και τον Καναδά, όπου στις εορταστικές εκδηλώσεις που κυριαρχεί το πράσινο.

st-patrik2st-patrik3

Ποιος ήταν ο Άγ. Πατρίκιος

Ο Πατρίκιος γεννήθηκε περί το 385 και καταγόταν από εκρωμαϊσμένη οικογένεια της Βρετανίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μέγουιν Σούκατ. Σε ηλικία 16 ετών συνελήφθη αιχμάλωτος από πειρατές και πουλήθηκε στην Ιρλανδία, όπου και παρέμεινε για έξι χρόνια.

Τα συναξάρια αναφέρουν ότι με τη βοήθεια του Χριστού, που εμφανίστηκε στον ύπνο του, κατόρθωσε να δραπετεύσει, αλλά η τρικυμία οδήγησε το πλοίο στις βορειοδυτικές ακτές της Γαλατίας, που ονομαζόταν τότε Αρμορική (σημερινή Βρετάνη). Τροφή δεν υπήρχε και με παράκληση του πλοιάρχου ο Πατρίκιος προσευχήθηκε στον Κύριο και το θαύμα συντελέστηκε.

Κάποια στιγμή, η περιπέτειά του έλαβε τέλος και ο Αγ. Πατρίκιος απελευθερώθηκε με θαυματουργικό τρόπο από την δουλεία. Αμέσως επέστρεψε στη Βρετανία. Ένα νέο όραμα που είδε τον κάλεσε να γυρίσει και πάλι στην Ιρλανδία, για να κηρύξει το χριστιανισμό τους Κέλτες Ιρλανδούς, που πίστευαν στις θεότητες των Δρυίδων. Ύστερα μετέβη στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη της Ωξέρρης, όπου παρέμεινε για πολλά χρόνια, ενώ προετοιμαζόταν για τη μεγάλη αποστολή.

Το 432 επιστρέφει στην Ιρλανδία ως επίσκοπος, όταν και άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού, που είχε μεγάλη απήχηση στο λαό και τους ευγενείς. Τότε ήταν που χρησιμοποίησε το τριφύλλι για να εξηγήσει στο βασιλιά την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Με την πάροδο του χρόνου το τριφύλλι (shamrock) έγινε το ανεπίσημο σύμβολο της Ιρλανδίας, γι’ αυτό και το πράσινο χρώμα έχει την τιμητική του.

Ένας θρύλος αναφέρει ότι ο Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν.

Ακόμη και σήμερα πάντως, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν φίδια στην Ιρλανδία, παρά μόνο στους ζωολογικούς κήπους.

Ο ποταμός που διασχίζει το Σικάγο βάφτηκε πράσινος. Δείτε πως: