Υπεύθυνος σάρωσης στο "Ελ. Βενιζέλος": Είχε ελάχιστη πυρίτιδα το δέμα, γι' αυτό δεν ανιχνεύτηκε

Η ελάχιστη εκρηκτική ύλη που περιείχαν τα τρομοδέματα που ταξίδεψαν σε Γερμανία και Γαλλία ήταν η αιτία που δεν ανιχνεύθηκαν από τον σαρωτή του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Μιλώντας στο «Βήμα», ο υπεύθυνος σάρωσης των δεμάτων στο αεροδρόμιο δίνει εξηγήσεις για τους λόγους που δεν κατάφερε να εντοπιστεί το ύποπτο δέμα, καθώς όπως αναφέρει “περιείχε ελάχιστη εκρηκτική ύλη, τόση όση χρησιμοποιείται στις κροτίδες και επιπλέον το σύστημα δεν εντοπίζει καλώδια”. Παράλληλα, σημειώνει ότι όταν εντοπίζεται μία εκρηκτική ύλη από το υπερσύγχρονο μηχάνημα που κάνει τον έλεγχο, αυτό σημαίνει συναγερμό, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο αβλεψίας ενός υπαλλήλου.

«Ο έλεγχος των δεμάτων στον χώρο αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” ήταν επαρκής. Χρησιμοποιείται υπερσύγχρονο γερμανικό σύστημα X-ray (σ.σ. κόστους 130.000 ευρώ) που όταν εντοπίζει εκρηκτική ύλη σημαίνει συναγερμός, όχι μόνο στον χειριστή της συσκευής αλλά και σε προϊστάμενες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει θέμα αβλεψίας του υπαλλήλου- ελεγκτή ή άλλης λανθασμένης ενέργειας στη διάρκεια του ελέγχου», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Παππάς εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, που έχει αναλάβει την τελευταία διετία, μετά από σχετική ανάθεση ων ΕΛΤΑ, τον έλεγχο των δεμάτων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πάντως, ο Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου Άγγελος Αγραφιώτης επιμένει στην αβλεψία του υπαλλήλου, λέγοντας ότι, όταν ανιχνεύεται εκρηκτική ύλη αλλάζει ο χρωματισμός στην οθόνη και τονίζει ότι «υπάρχει ζήτημα πλημμελούς ελέγχου των δεμάτων».