Επάγγελμα...σωσίας της Άγκελα Μέρκελ

Θα μπορούσε άραγε η άλλοτε λογίστρια, Ούρσουλα Νάβα-Βανέτσκι να φανταστεί πως όταν το 1985 μετανάστευε στην Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον, 32 χρόνια αργότερα θα κατέληγε να κάνει εμφανίσεις τόσο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και στην τηλεόραση σαν άλλη Άγκελα Μέρκελ;

Η ομοιότητά της με την γερμανίδα καγκελάριο είναι καταπληκτική. Η ίδια γρήγορα το κατάλαβε και το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πως;

Η Ούρσουλα Νάβα-Βανέτσκι είναι επαγγελματίας σωσίας κανονικά και με τον νόμο. Μπορεί να ξεκίνησε ως μια επιλογή-ανάγκης για τις αποκριές, όμως ακόμα και οι κινήσεις της θυμίζουν τη γερμανίδα καγκελάριο.

Τα χέρια της κάνουν τη χαρακτηριστική κίνηση ενώνοντας τα δάχτυλα, ενώ ακόμη και ο τρόπος που διορθώνει τα μαλλιά της είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν της Άγκελα Μέρκελ. Η ντουλάπα της αποκαλύπτει αμέτρητα παπούτσια, σακάκια σε όλα τα χρώματα, τσάντες και κολιέ.

Πολλά σε αυτό το σπίτι στην περιοχή της Κολωνίας θυμίζουν τη γνωστή πολιτικό, εκτός από το κουδούνι που γράφει “Ούρσουλα Νάβα-Βανέτσκι”.

Η καριέρα της ως σωσίας της Άγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τυχαία. “Ήταν απόκριες και ήθελα να φορέσω ένα ινδικό σάρι. Όμως το ταχυδρομείο καθυστέρησε και το ρούχο δεν έφτασε εγκαίρως. Στάθηκα μπροστά στον καθρέφτη. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να “ντυθώ” καγκελάριος», επισημαίνει η κα Νάβα-Βανέτσκι, συμπληρώνοντας πως στη συνέχεια άρχισε να στέλνει αιτήσεις σε πρακτορεία σωσιών. Μέχρι που ένα πρακτορείο την ανέλαβε και σήμερα οι άνθρωποι την χαιρετούν στο δρόμο και της ζητούν να βγουν σέλφι.

sosias3

Η εξέλιξη σε Άγκελα Μέρκελ

Η κα. Βανέτσκι μπορεί πάντα να ήταν πολιτικοποιημένη, ωστόσο όπως η ίδια υπογραμμίζει το “αξίωμα” την άλλαξε: «Το να είμαι σωσίας επηρέασε την εξέλιξή μου διανοητικά αλλά και πολιτικά».

Η ίδια έμαθε να ζει με την «καγκελάριο», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις εμφανίσεις της δεχόταν συνεχώς συμβουλές για το πώς θα πρέπει να κατευθύνει τη χώρα.

Ωστόσο με την προσφυγική κρίση καθώς και την πολιτική που ακολουθούσε η γερμανική κυβέρνηση να στοιχειώνουν ουσιαστικά την Άγκελα Μέρκελ, η Ούρσουλα Νάβα-Βανέτσκι απέφευγε τις εμφανίσεις. «Απέφευγα τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις γιατί φοβόμουν ότι θα με κοιτούν επίμονα. Και ένιωθα ασφαλής που με συνόδευε ο σύζυγός μου».

Πάντως η φήμη της πραγματικής καγκελαρίου είναι κάτι παραπάνω από σημαντική στην ζωή της και σίγουρα δεν θα ήθελε να την χάσει. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο, αρνείται εμφανίσεις σε σατιρικές εκπομπές που είναι γνωστές για τον ιδιαίτερα προκλητικό χαρακτήρα τους.

Ωστόσο δέχθηκε να φωτογραφηθεί από τη διάσημη φωτογράφο, Άλισον Τζάκσον σε δήθεν προσωπικές στιγμές με τον σωσία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για λογαριασμό των εφημερίδων «Le Monde» και «Die Zeit», με την εν λόγω έκδοση να γίνεται ανάρπαστη.

sosias2

Και παρά το γεγονός πως η πολωνική προφορά της την προδίδει και αυτό καταφέρνει να το δικαιολογήσει με μαεστρία, λέγοντας ότι στο σπίτι οι γονείς μιλούσαν πάντα γερμανικά με πολωνική προφορά, μιας και έχει πολωνικές ρίζες.

Όντως ο παππούς της Άγκελα Μέρκελ λεγόταν Καζμίρτσακ και καταγόταν από το Πόζναν. Όταν η Βανέτσκι το λέει αυτό χαμογελάει και χαμηλώνει το βλέμμα. Όπως ακριβώς η καγκελάριος.

Πηγή: Deutsche Welle