«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα οικονομικής βοήθειας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Με αφορμή τη σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του Τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία, ο Σόιμπλε δήλωσε στο δίκτυο ZDF: «Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού».
«Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Οι Βρυξέλλες «παγώνουν» την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, οι συνεχείς αντιπαραθέσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ, η πρωτοφανής συντριβή του Ταγίπ Ερντογάν μετά το πραξικόπημα και κυρίως οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της χώρας που θα δημιουργήσουν ένα απολυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία επιταχύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της γειτονικής μας χώρας.
Με φόντο και τη μεγάλη κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ολλανδία, όπως και το δημοψήφισμα που θα χρίσει τον Ερντογάν σε «Σουλτάνο» στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», οι πιθανότητες συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται πλέον μηδαμινές.
Καθώς η γειτονική μας χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλοκάρει τη χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία. Ο ΜΠΒ χορηγείται σε υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ένωση.
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της χώρας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο κομμάτι της χρηματικής βοήθειας θα ανασταλεί, ούτε για πόσο χρονικό διάστημα.
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ άρχισαν το 2005 και αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί παρά ελάχιστη πρόοδος.
Οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν