Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προσπάθει να ρίξει τους τόνους με την Τουρκία

Ο Μαρκ Ρούτε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να ρίξει τους τόνους με την Τουρκία δήλωσε σήμερα πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες. Περιέγραψε, μάλιστα, την κατάσταση ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του εδώ και χρόνια.«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά. Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», δήλωσε ο Ρούτε.

 

Το Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ολλανδία με οικονομικές κυρώσεις και χαρακτήρισε την ολλανδική κυβέρνηση «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες».«Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», απάντησε την Κυριακή ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμα της χώρας του να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.