Κένυα: Βρέθηκε νεκρός ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Ρούτο

Νεκρός βρέθηκε ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του αντιπροέδρου της Κένυα, William Ruto, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το σώμα του μάρτυρα Meshack Yebei βρέθηκε στη δυτική Κένυα. Είχε απαχθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2014.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δήλωσε ότι ο κ Yebei αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Ο δικηγόρος του αντιπροέδρου Ruto κάνει λόγω για εντολή δολοφονίας του μάρτυρα με σκοπό να παρεμποδιστεί η ορθή απονομή δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Karim Khan  δήλωσε: “Είναι ισχυρή η άποψη μας ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μάρτυρα αποτελεί παρέμβαση στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης και μάλιστα αποτελεί μια επίθεση εναντίον του William Ruto”.

Η δίκη

Η δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ), ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Ruto κατηγορείται για τρία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση των αιματηρών επεισοδίων που ακολούθησαν τις εκλογές του 2007, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 1.000 άτομα.

Υπενθυμίζεται δε, ότι παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο Πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, η δίκη του οποίου όμως, δε θα ξεκινήσει πριν τις 12 Νοεμβρίου.

Ο Ruto αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και υποκίνηση της βίας που ξέσπασε μετά τις εκλογές του 2007.

Να θυμίσουμε πως οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τις εκλογές του 2007, είχε σαν αποτέλεσμα 1.200 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 600.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάτι που καθιστά το γεγονός ως το χειρότερο που έχει συμβεί μετά την ανεξαρτησία της Κένυας το 1963.