Έχουν ξεφύγει εντελώς στο Μπαγκλαντές - Νέος νόμος επιτρέπει τους γάμους σε κορίτσια κάτω των 18

Νέα αλλαγή νόμου, προκάλεσε αντιδράσεις στο Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική τροποποίηση επιτρέπεται σε κορίτσια κάτω των 18 ετών να παντρεύονται. Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές το επιτρέπει εάν τα κορίτσια έχουν τη γονική αλλά και τη δικαστική συναίνεση.

Σύμφωνα με στατιστικές το υψηλότερο ποσοστό γάμων με ανήλικα παιδιά στον κόσμο το έχει το Μπαγκλαντές καθώς το 52% των κοριτσιών παντρεύονται στα 18 τους χρόνια ενώ το 18% πριν καν κλείσουν τα 15.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την τιμή των γυναικών που πρόκειται να γίνουν μητέρες» ανέφερε από την μεριά της η κυβέρνηση του Μπάγκλαντες για την εν λόγω διάταξη.

Αυτή η διάταξη δεν θα αυξήσει τους γάμους με ανήλικες νύφες όπως ανέφερε και ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές. Λέγοντας πως πριν αποφασιστεί κάτι τέτοιο είχε ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο κοινωνικοποίησης των Μουσουλμάνων, καθώς και όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί προστασίας ανηλίκων.

Παρόλα αυτά οι αρνητικές αντιδράσεις δεν έλειπαν .Η εκστρατεία «Girls Not Brides δεν στηρίζει την γνώμη της κυβέρνησης και δηλώνει ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά εκμηδενίζει την ελάχιστη ηλικία γάμου και οι υπέρμαχοι της υποστηρίζουν πως ο νόμος έχει αρκετά «κενά». Τονίζει επίσης ότι αυτός ο νόμος δεν προστατεύει τις κοπέλες που έχουν πέσει θύμα εκβιασμού ή εξαναγκασμού για να παντρευτούν.

ap_03112702751