"Έσκασε" σκάνδαλο για τη Λεπέν - Κρατούνται 2 συνεργάτες της για εικονική εργασία

Το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο βγαίνει στη φόρα στη Γαλλία, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, “πρωταγωνίστρια” αυτή τη φορά είναι η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Γραφείου κατά της διαφθοράς ανακρίνουν τον σωματοφύλακα και τη διευθύντρια του γραφείου της ακροδεξιάς πολιτικού, στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας υπαλλήλων της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για τον Τιερί Λεγκέρ και την Κατρίν Γκριζέτ, οι οποίοι εκλήθησαν από την αστυνομία το πρωί της Τετάρτης και κρατήθηκαν προσωρινά, δύο ημέρες μετά από έρευνα που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος για τις αργομισθίες που έπαιρναν πολλοί κοινοβουλευτικοί συνεργάτες της Λεπέν.

Μετά την προσωρινή τους κράτηση, η οποία μπορεί να διαρκέσει 48 ώρες μπορεί να απαλλαγούν χωρίς κατηγορίες, αλλά μπορεί και να κληθούν να παρουσιαστούν στη δικαιοσύνη ενόψει μιας πιθανής απαγγελίας κατηγορίας.

Από την πλευρά της η Λεπέν κατήγγειλε “πολιτική δίωξη” εναντίον της.

Η υπόθεση αρχίζει από τον Μάρτιο του 2015, όταν το δικαστήριο του Παρισιού είχε ανοίξει προκαταρκτική έρευνα μετά από καταγγελία του Ευρωκοινοβουλίου για αισχροκέρδεια, πλαστογραφία και εικονική εργασία.

Η έκθεση του Olaf (Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Φοροδιαφυγής) που δημοσιεύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κ. Λεπέν είχε δηλώσει ως κοινοβουλευτική βοηθό στις Βρυξέλλες την Κατρίν Γκριζέτ ενώ εκείνη ήταν η προσωπική βοηθός της στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της, στη Γαλλία, από τον Δεκέμβριο του 2010». Όσο για τον σωματοφύλακά της, Τιερί Λεγκέρ, το Olaf αναφέρει ότι η Πρόεδρος του κόμματος είχε κάνει «ένα συμβόλαιο εργασίας εντελώς ψευδές».

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Γραφείο ζητά από τη Μαρίν Λεπέν να επιστρέψει το ποσό των 339.946 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στους μισθούς που καταβλήθηκαν στον σωματοφύλακα το 2011 και στη διευθύντρια του γραφείου της από το 2010 μέχρι το 2016.

Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν επεστράφησαν ποτέ, με αποτέλεσμα το Ευρωκοινοβούλιο να παρακρατά μέρος του μισθού της Λεπέν, η οποία είναι ευρωβουλευτής, από τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγόρου της, Μαρσέλ Σεσαλντί, η Λεπέν σκοπεύει να προσφύγει στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κατά της παρακράτησης.

“Δεν υπάρχει τίποτα ψευδές, ούτε εικονική εργασία ούτε τίποτα τέτοιο στον φάκελο. Έχω δώσει όλες τις αποδείξεις στο Olaf, που είναι ένας οργανισμός της Κομισιόν. Φαντάζεστε ότι δεν έχω ιδέα για τα παρασκηνιακά της Κομισιόν», είχε αναφέρει η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Olaf.

«Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι υπάρχει ανακριτής για τον φάκελο. Γιατί χρειάζεται να ξαναγίνει έρευνα, μήπως επειδή ο φάκελος είναι άδειος;», διερωτήθηκε η ίδια με αρκετή δόση ειρωνείας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Τετάρτη σε φυλακή της Γαλλίας, η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε στη συνέχεια ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» και πρόσθεσε: «Οι Γάλλοι ξέρουν ακριβώς την διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά σκάνδαλα και στην πολιτική δίωξη. Το ξέρουν πολύ καλά».