To Βrexit "παρασύρει" τους Σκοτσέζους στην ανεξαρτησία

Ανάβουν ξανά τα αίματα στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς μετά το Brexit, χθεσινή δημοσκόπηση κατέγραψε πως το ποσοστό των Σκοτσέζων που επιθυμούν την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά πλέον το ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο τελευταίο δημοψήφισμα.

Με την Τερέζα Μέι να έχει αναλάβει ήδη την “καυτή πατάτα” της υλοποίησης του Brexit, τα σκοτσέζικα μέσα ενημέρωσης καθώς και η κυβέρνηση του Νίκολα Στέρτζον ασκούν πιέσεις ώστε η Σκoτία να απομακρυνθεί από την “αγκαλιά” της Γηραιάς Αλβιώνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 49% των Σκωτσέζων επιθυμεί την αποχώρηση της Σκοτίας από τη Μεγάλη Βρετανία, εάν και εφόσον υλοποιηθεί επιτυχώς το πλάνο της Τερέζα Μέι για «σκληρό» Brexit. Το αντίστοιχο ποσοστό στο δημοψήφισμα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν 45%, όμως το τοπίο από τότε έχει αλλάξει. Οι ενδιάμεσες εξελίξεις καθώς και η απειλή που αποτελεί για την οικονομία της Σκοτίας η προγραμματισμένη πλέον, αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, γέρνουν ουσιαστικά την ζυγαριά προς την ανεξαρτησία της.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελεί υποχρέωση για την κυβέρνηση Στέρτζον, η διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, με την Τερέζα Μέι, ωστόσο, να επισημαίνει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο πως: «μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα αποτελούσε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ενώ και η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Έγινε ένα, ήταν σαφές, αποφασιστικό και νόμιμο».

Το κόστος αποχώρησης που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία προς την ΕΕ υπολογίζεται τουλάχιστον στα 55 δισ. ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 60, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας διαπραγμάτευσης, Μισέλ Μπαρνιέ να υποστηρίζει πως οποιοσδήποτε υπολογισμός πρέπει να συμφωνηθεί βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας.