ΣτΕ: Καθαιρείται οριστικά ο Αχιλλέας Μπέος από την δημαρχία Βόλου

Ως αβάσιμη απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή του πρώην δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου για ακύρωση της απόφασης με την οποία είχε τεθεί σε αργία από τα καθήκοντά του.

Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου αξίωνε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αλλά και αντίθετη ως προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η από 2.12.2015 απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με την οποία και τέθηκε σε αργία.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ωστόσο με την υπ’ αριθμ. 360/2017, απέρριψε τόσο την έφεση όσο και τους λόγους που προέβαλε ο κ. Μπέος, επιβάλλοντάς του περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας των 100.000 ευρώ,την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα καθώς και την απαγόρευση ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων (απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα). Μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με αυτή του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία, ο δήμαρχος Βόλου τέθηκε σε αργία ελέω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011 και της αμετάκλητης παραπομπής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως σύσταση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε απάτη κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, συμμετοχή σε παράνομα στοιχήματα κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε αυτό, δωροδοκία, δωροληψία και παράνομη βία. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχει ξεκινήσει η δίκη του κ. Μπέου ο οποίος μαζί με άλλα 84 άτομα δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιος Ποταμία απέρριψε, μεταξύ των άλλων, τον ισχυρισμό του Αχιλλέα Μπέου ότι παραβιάζεται ο πυρήνας του τεκμηρίου της αθωότητας καθώς τέθηκε σε αργία χωρίς ούτε καν να έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, παραβιάζοντας έτσι την ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός του κ. Μπέου ότι με την αργία που τέθηκε νοθεύτηκε η λαϊκή εντολή, που του έδωσε το χρίσμα του δημάρχου, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν και τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου, πως παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Αντιθέτως ο κ. Ποταμίας, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του κ. Μπέου ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 2 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμία, νοθεύτηκε η λαϊκή βούληση, άλλωστε η ποινική του εμπλοκή δεν αποτελεί κώλυμα εκλογιμότητας για το αξίωμα του δημάρχου.