Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς στην Άγκυρα.
Αυτό μεταδίδει το κρατικό κανάλι TRT επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το TRT ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ως απάντηση στην ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου, περιλαμβανομένης και της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δικαστούν εκ νέου οι Τούρκοι στρατιωτικοί.
Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους «οκτώ», απέστειλε στην Ελλάδα δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών, ενώ έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την την απόφαση του Αρείου Πάγου «παράνομη» και απείλησε ότι θα επενεξετάσει τις διμερείς σχέσεις με τη χώρα μας.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.
Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.
Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.
Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».
Δεύτερο αίτημα έκδοσης
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το CNN Turk.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο νέο αίτημα έκδοσης πηγάζει από το ένταλμα σύλληψης των οκτώ στρατιωτικών που εξέδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πραξικοπηματίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δεύτερο αυτό αίτημα των τουρκικών αρχών εστάλη ή στέλνεται στην ελληνική κυβέρνηση.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι τελεσίδικη και κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση και σύμφωνα με τον νόμο δεν αναιρείται ούτε μπορεί να αλλάξει.
Με βάση το σκεπτικό των αποφάσεων του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».