Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις

Στην εκτίμηση ότι κανείς δεν βγαίνει ωφελημένος στην περίπτωση που το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατεθεί για αργότερα προχώρησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας παράλληλα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, κληθείσα να σχολιάσει τα νέα δεδομένα που θέτει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια διάσταση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ η οποία αμβλύνεται στα λόγια, αλλά μένει να αποτυπωθεί. Για το χρέος, το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και υποστηρίζει πως με τα στοιχεία που έχει υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και ζητά νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το πρωτογενές 3,5% μετά το 2018 είναι εφικτό».

Παράλληλα χαρακτήρισε αντιφατικό το περιβάλλον που δημιουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική. Ερωτηθείσα για τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει προληπτικά κανένα νέο μέτρο και κατέστησε σαφές ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις».

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι «εμείς είμαστε εκεί όπου βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, σε θέση μάχης. Για λόγους ουσιαστικούς, που σχετίζονται με την πορεία της οικονομίας και τα θετικά στοιχεία που καταγράφει, αλλά και για λόγους τάξεως ως μια χώρα δημοκρατική, που έχει κανόνες, δεν μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετεί μέτρα, τα οποία δεν θα ισχύσουν τώρα, άλλα κάποια στιγμή μετά το 2018 και εφόσον χρειαστούν».

Καταλήγοντας η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι όσο «επιμένουν εκείνοι επιμένουμε και εμείς και θα δούμε πώς θα επικρατήσει η λογική. Έχουμε κάνει λογικούς συμβιβασμούς, αλλά να μη θίγονται κατά το δυνατόν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» και κάλεσε σε συστράτευση υπέρ του εθνικού συμφέροντος.