Ραχόι: Καταστροφή της Ευρώπης τυχόν νίκη της Λεπέν ή του AfD

«Συμφορά», που θα σήμαινε «την καταστροφή της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μια ενδεχόμενη νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ή του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD.

«Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι, θα ήταν μια συμφορά, θα σήμαινε απλούστατα την καταστροφή της Ευρώπης», τόνισε στον ραδιοσταθμό Onda Cero, ο Ισπανός πρωθυπουργός όταν του ζήτησαν να φανταστεί πως στη Γαλλία ανεβαίνει στην εξουσία η Μαρίν Λεπέν και στη Γερμανία κυβερνά η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Παράλληλα σημείωσε ότι «η κυρία Λεπέν ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα (σ.σ. για ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρώπη), θέλει απλούστατα να εγκαταλείψει την Ευρώπη, σαν αυτή να ήταν η πηγή όλων των κακών. Θα ήθελα να κάνει μια βόλτα στον υπόλοιπο κόσμο» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα συμβεί. Είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος και διαπίστωσε πως «οι σοσιαλιστές δεν πάνε καλά αυτή τη στιγμή» στη Γαλλία. Ταυτόχρονα επέμεινε ότι «είναι κεφαλαιώδες για το μέλλον της Ευρώπης οι εκλογές να πάνε καλά στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είναι προγραμματισμένος για τις 23 Απριλίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν μπορεί να προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου. Στη Γερμανία, η συντηρητική καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθουν στις 24 Σεπτεμβρίου.