Μόσχα: Προχωράμε σε αντίποινα αν οι ΗΠΑ περιορίσουν τα ταξίδια των Ρώσων διπλωματών

Με περιορισμούς στα ταξίδια των Αμερικανών διπλωματών που έχουν έδρα στη Μόσχα προειδοποίησε η Ρωσία, στην περίπτωση που ένα νομοσχέδιο που εκκρεμεί στις ΗΠΑ κάνει το ίδιο για τους Ρώσους διπλωμάτες που βρίσκονται εκεί.

Οι αρμόδιες επιτροπές και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο, όχι όμως και η Γερουσία των ΗΠΑ. Με αυτό ορίζεται η δημιουργία αρμόδιας επιτροπής για την καταπολέμηση των προσπαθειών εκ μέρους της Μόσχας ώστε να χειραγωγηθεί η ξένη κοινή γνώμη, ενώ θα αυστηροποιηθούν και οι κανόνες για τους Ρώσους διπλωμάτες στις ΗΠΑ, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χλμ. από τη «βάση» τους.

Για να κάνουν αυτά τα ταξίδια θα πρέπει να έχουν ειδοποιήσει νωρίτερα και να λάβουν τη σχετική άδεια, εκτός αν το FBI γραπτώς καταθέσει διαφορετική πρόταση στο Κογκρέσο.

Η Μαρία Ζακχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα προκαλέσουν αντίποινα της Μόσχας.

«Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να θυμούνται ότι η διπλωματία βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Πιο απλά, οι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρωσία θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Συνεχίζοντας η Ζακχάροβα τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προσπάθεια για τον περιορισμό των Ρώσων διπλωματών στην πρεσβεία τους και μία απόπειρα να γίνει πιο δύσκολη η δουλειά τους, ενώ αποκάλεσε ως «παιχνίδι μαγισσών» της Κυβέρνησης Ομπάμα τη δημιουργία της ειδικής επιτροπής.

«Αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη παράδειγμα κλινικού αντιρωσικού αισθήματος. Είναι ίδιο με το σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε στον Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε η Ζακχάροβα.