Ο δημοκρατικός Μάσιμο Ντ' Αλέμα, υποστηρικτής του «Όχι», πανηγυρίζει για τη νίκη

Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, επιφανές μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γεγονός που κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί, καθώς είναι ένας από τους επικεφαλής του τμήματος εκείνου της ιταλικής κεντροαριστεράς που υποστήριξε το «Όχι».

Ο Ντ΄Αλέμα ξεκαθάρισε ότι «ουδείς εξ υμών ζήτησε ποτέ την παραίτηση του Ρέντσι» και επεσήμανε ότι «εκείνος (σ.σ. Ματέο Ρέντσι) έκανε το λάθος να το μετατρέψει σε δημοψήφισμα για τον εαυτό του. Εμείς συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης, αλλά ο Ρέντσι την υπέβαλε και τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εξελίξεις. Έχουμε εμπιστοσύνη στον πρόεδρο (της χώρας) Ματαρέλα».

Παράλληλα ο κ. Ντ’ Αλέμα υποστήριξε ότι η επικράτηση του «Όχι» απέτρεψε τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος και χαρακτήρισε ανεύθυνο όποιον ζητά τώρα εκλογές. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ενότητα του κόμματος και να προσελκύσουμε εκείνους που έφυγαν, εκατομμύρια ψηφοφόρων. Κάποιοι εκ των οποίων πήγαν να ψηφίσουν Όχι. Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να ξαναγίνει Δημοκρατικό Κόμμα, να γίνει σαφές ότι δεν είναι το κόμμα του Ρέντσι. Φυσικά ο Ρέντσι είναι δύναμη και δεν θέλω να τον περιορίσω. Εκείνος ήθελε να ”κατεδαφίσει” τους άλλους. Ελπίζω να του πέρασε αυτή η διάθεση», σημείωσε ο κ. Ντ’ Αλέμα.

Το κυβερνών κόμμα είναι εδώ και καιρό διχασμένο και τα ηγετικά στελέχη του θα συνεδριάσουν αύριο για να κάνουν αποτίμηση του αποτελέσματος και να διερευνηθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Το πώς θα αντιδράσει το PD θα παίξει κεφαλαιώδη ρόλο στη συνέχεια του ιταλικού πολιτικού θρίλερ. Από την πλευρά του ο κ. Μάσιμο Ντ’ Αλέμα εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την ήττα στο δημοψήφισμα, πολλοί εξ εκείνων που είχαν στηρίξει τον Ματέο Ρέντσι θα μεταπηδήσουν στο στρατόπεδο των νέων νικητών.

Πάντως ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τρέφει πλέον προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε ζητάει «καρέκλες» και κατέστησε σαφές ότι «εγώ θα επιστρέψω στις Βρυξέλλες, όπου έχω λίγο παρατήσει τα καθήκοντά μου. Προεδρεύω του πολιτιστικού ιδρύματος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Η δουλειά μου είναι πολιτιστική, δεν διαγκωνίζομαι για καμιά θέση, αυτό θα το κάνει η νέα γενιά. Απλώς στην πολιτική θα συνεχίσω να εκφράζω τις απόψεις μου και κανένας δεν θα με εμποδίσει να το κάνω…».