Προηγείται ο Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς

Με μεγάλη διαφορά ο Φρανσουά Φιγιόν προηγείται των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από 2.912 σημεία ψηφοφορίας για την εκλογή του επόμενου επικεφαλής της γαλλικής δεξιάς και, κατά συνέπεια, διεκδικητή της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές, ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει ποσοστό 42,8%, έναντι 26% του Αλέν Ζιπέ και 24,4% του Νικολά Σαρκοζί. Η πρώτη καταμέτρηση αφορά σε 686.781 ψηφίσαντες.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτά είναι προσωρινά αποτελέσματα» είπε ο Τιερί Σολέρ στους δημοσιογράφους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά του τελικού αποτελέσματος.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις, ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείτο φαβορί μαζί με τον Ζιπέ, δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών.

Οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έφτασε η συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές. Μέχρι τις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Τιερί Σολέρ, επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας.

Τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε προέρχονται από το 70% των 10.228 εκλογικών τμημάτων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε περίπου την ίδια ώρα ότι παρατήρησε μεγάλες ουρές σε εκλογικά τμήματα στο Παρίσι. Οι κάλπες θα παρέμεναν ανοιχτές μέχρι τις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας).

Στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος το 2012 συμμετείχαν 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι.