Μ.Ομπάμα: "Ο Πούτιν ίσως δεν ήταν και τόσο έξυπνος"

Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο National Public Radio (NPR), για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η προσάρτηση της Κριμαίας “δεν ήταν και τόσο έξυπνη κίνηση εκ μέρους του Πούτιν”, κάνει το γύρω του κόσμου.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως η οικονομική κρίση στη Ρωσία απέδειξε πως κάνουν λάθος όσοι θεώρησαν τον Πούτιν “ιδιοφυΐα”.

Οι διεθνείς αγορές κατέστησαν τη ρωσική οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη στις μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Ομπάμα επικρίνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους που υποστήριξαν ότι ο Πούτιν ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ίδιο.

“Θυμάστε ότι τρεις ή τέσσερις μήνες πριν, όλοι στην Ουάσινγκτον ήταν πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ιδιοφυΐα και βρισκόταν συνεχώς ένα βήμα πριν από εμάς στο ‘παιχνίδι’, εκφόβιζε και κατέστρωνε τη στρατηγική του για την επέκταση της ρωσικής εξουσίας”, τόνισε και συμπλήρωσε “Σήμερα, αισθάνομαι ότι τουλάχιστον έξω από τη Ρωσία, ίσως κάποιοι σκέφτονται πως αυτό που έκανε ο Πούτιν ίσως δεν ήταν τόσο έξυπνο”.

Καταλήγωντας είπε: “Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε συγκριτικά με τη Ρωσία είναι ότι εμείς διαθέτουμε δυναμική, ζωντανή οικονομία, και εκείνοι όχι” και συμπλήρωσε “Βασίζονται στο πετρέλαιο. Εμείς βασιζόμαστε στο πετρέλαιο και τα iPads και τiς ταινίες και κάθε τι άλλο”.