Προειδοποίηση Βαλς για νίκη Λεπέν στη Γαλλία

Την εκτίμησή του να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2017 η Μαρί Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εξέφρασε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποιεί σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα. “Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποψήφια Μαρίν Λεπέν θα είναι στον δεύτερο γύρο (…) αυτό σημαίνει πως το ισοζύγιο στη γαλλική πολιτική ζωή θα μεταβληθεί πλήρως”, υπογράμμισε ο κ. Βαλς προειδοποιώντας για “τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά”, καθώς η προσοχή εστιάζεται στις προκριματικές εκλογές στην αριστερά και στη δεξιά.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Βαλς σημείωσε ακόμη πως η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, περιλαμβανομένης και της μείωσης του εταιρικού φόρου, αλλά πρόσθεσε πως (και) η Γερμανία χρειάζεται να “επενδύσει περισσότερο” προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, εκτιμώντας πως “μια αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να συνίσταται μόνο στη μείωση των μισθών και των δημοσιονοκικών ελλειμμάτων”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον κίνδυνο να καταρρεύσει η Ευρώπη και να εξασθενήσει και πρόσθεσε πως τα ευρωπαϊκά σχέδια χρειάζονται μια νέα βάση που θα προσφέρουν από κοινού η Γερμανία και τη Γαλλία. Καταλήγοντας ανέφερε ότι “αν η Γερμανία περίμενε τη Γαλλία, η Γαλλία στο εξής περιμένει στη Γερμανία”.