Κυπριακό: Μερική πρόοδος αλλά χωρίς συμφωνία για το εδαφικό

“Μερική πρόοδος” σημειώθηκε για τα κριτήρια επί του εδαφικού στις συνομιλίες μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Μπαρίς Μπουρζιού τόνισε επίσης ότι οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Ακιντζί εξέφρασε αίτημα, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, για αναβολή χρόνου για να διαβουλευθεί με τον Ερντογάν είναι αναληθείς.

Σύμφωνα με τον Μπουρτζιού, σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες το Σάββατο στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για να διαβουλευθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησε. Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος του Ακιντζί ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν, χωρίς να τίθεται θέμα καθυστέρησης ή αναβολής, σε μια νέα ημερομηνία που συμφωνήθηκε, από εκεί όπου έμειναν, με το ίδιο σχήμα (format) και τους ίδιους στόχους να συνεχίσουν.

Αναφερόμενος στη «μερική πρόοδο» στη διαβούλευση για τα κριτήρια του εδαφικού, ο Μπουρτζιού δήλωσε ότι μόλις κλείσουν αυτά τα κριτήρια και καθοριστεί η ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, θα περάσουν από κοινού στην εργασία αποτύπωσης των κριτηρίων σε χάρτη. «Εμείς είμαστε εντελώς έτοιμοι και ανοικτοί. Αυτό θέλω να γίνει καλά γνωστό», είπε.

Σε ερώτηση, εάν υπήρξε χάρτης στο τραπέζι, ο Μπαρίς Μπουρζιού απάντησε αρνητικά.

Τέλος, ανέφερε ότι στα κριτήρια στο εδαφικό δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά ότι έφτασαν στο στάδιο της συμφωνίας και έχει επιτευχθεί πρόοδος. «Έπρεπε την πρόοδο που επιτεύχθηκε να την μετατρέψουμε σε συμφωνία και αμέσως να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της πενταμερούς διάσκεψης και να κάνουμε κοινή άσκηση πάνω σε χάρτη με τα κριτήρια, στα οποία συμφωνήσαμε. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη», δήλωσε.