Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινούνται οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

«Όλα τα κριτικά πνεύματα στην Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αλληλέγγυα μαζί τους. Η Γερμανία είναι ανοικτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους. Μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Αυτό ισχύει ρητά, όχι μόνο για δημοσιογράφους», τόνισε ο Μίχαελ Ροτ, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Ροτ υπογράμμισε, ότι αυτό που συμβαίνει αυτόν τον καιρό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την αντίληψη την οποία έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου. Μάλιστα ο σοσιαλδημοκράτης Υφυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η αναμενόμενη, σήμερα Τετάρτη, έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι αρνητική και πρόσθεσε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και πολύ κριτικό απολογισμό του τι δεν προχωρά καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου. Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά».

Παράλληλα ο Μίχαελ Ροτ τάχθηκε κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία διότι «έτσι θα άφηνε μόνους τούς Τούρκους, οι οποίο είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση».

Τσαβούσογλου: Εχθροί της Τουρκίας δρουν στη Γερμανία

Για οργανώσεις που δρουν ανενόχλητες στο γερμανικό έδαφος κατηγόρησε το Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το DHKP-C και το PKK δρουν στη Γερμανία, αλλά τους υποστηρίζουν επειδή είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας» και τόνισε ότι «η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους».