Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Τουρκία έπειτα από τις συλλήψεις των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.
Την ίδια ώρα γνωστοποιήθηκε ότι συνελήφθη και η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ, ενώ υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν επίσης η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη Δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Γκουλτάν Κισανάκ, η οποία είναι μέλος του HDP και ο αντιδήμαρχος.
Τούρκοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ και αφού συνελήφθη και ο Ντερμιτάς, δεκάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Αττάλειας της Σμύρνης και του Ντιγιάρμπακιρ για να διαμαρτυρηθούν, ωστόσο τα επεισόδια στην τελευταία πήραν άγριες διαστάσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι εκατό.
Οι συλλήψεις και προφυλακίσεις των συμπροέδρων μέχρι τη δίκη τους, έγιναν έπειτα από σχετική εντολή που δόθηκε από τον Ερντογάν, με την κατηγορία ότι “υποστηρίζουν την τρομοκρατία” του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Ο Ντεμιρτάς μετά τη σύλληψή του εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον ρόλο στο νέο θεατρικό του δικαστικού σώματος.
«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Δεν πιστεύω ότι η κρίση σας θα είναι δίκαιη. Μόνο ο κόσμος που με εξέλεξε μπορεί να με ρωτήσει για τις πολιτικές δραστηριότητές μου».
Κατά τις διαδηλώσεις οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, δακρυγόνα, ακόμα και πραγματικά πυρά.
Μάλιστα, σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, καταγράφεται αστυνομικός να δίνει εντολή στους συναδέλφους του να μη διστάσουν να κάνουν χρήση των όπλων τους, φωνάζοντας: «Πυροβολήστε τους αν είναι απαραίτητο».
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε Άγκυρα, Αττάλεια και επτά ακόμα στην Κωνσταντινούπολη.
Το φιλοκουρδικό κόμμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απόπειρα πρόκλησης εμφυλίου στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως «αυτό το πραξικόπημα, θα αποτελέσει μελανό σημείο στην τουρκική ιστορία».
Μέλος του κόμματος τόνισε πως το κυβερνών κόμμα έχει δύο επιλογές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου: «Δημοκρατία ή δικτατορία» και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση Ερντογάν «δεν δίστασε να φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι τα πρώτα στάδια ενός εμφυλίου».
Ο Ιντρίς Μπαλουκέν, στέλεχος του HDP και μέλος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης καταδίκασε όσα διαδραματίζονται στη χώρα λέγοντας: «Αυτή είναι επίθεση κατά της κουρδικής ταυτότητας και αξιοπρέπειας. Αυτή η επίθεση δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη επίθεση κατά Κούρδων αξιωματούχων τα τελευταία εκατό χρόνια».
Ο Μάρτιν Σουλτς “άστραψε και βρόντηξε” κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα της Δημοκρατίας στη Τουρκία».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σημειώνει πως οι ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση πάνω στην οποία υπάρχει μία «βιώσιμη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις «ευρωπαϊκές βλέψεις» της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης.
«Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», τόνισε ο Σουλτς.