Η ξεκαρδιστική "Ξανθίππη" με τη Ματθίλδη Μαγγίρα στο Σύγχρονο Θέατρο

Τον θεατρικό μονόλογο «Ξανθίππη» του Γιώργου Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία Κωστή Παπαϊωάννου παρουσιάζει τον Νοέμβριο το Σύγχρονο Θέατρο. Το ρόλο της Ξανθίππης θα ερμηνεύσει η Ματθίλδη Μαγγίρα. Σκηνικά – κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα. Μουσική: Νίκος Βασιλείου. Χορογραφία-Κινησιολογία : Χρυσηίς Λιατζιβίρη. Δραματουργική επιμέλεια – βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Φραγκούλη. Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Κώστας Καλαχάνης. Παραγωγή – δημόσιες σχέσεις: Νίκος Τσαούσης.

Η Ξανθίππη του Γιώργου Χριστοδούλου είναι μια συγκινητικά ξεκαρδιστική θεατρική παράσταση με επίκεντρο την ζωή και την φιλοσοφία του Σωκράτη, ιδωμένη μέσα από την σκοπιά της γυναίκας του της Ξανθίππης, που μαζί με όλες τις γυναίκες που στάθηκαν στην σκιά διάσημων ανδρών αναζητά και απαιτεί την ιστορική της δικαίωση.

Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο, γιατί εισήγαγε νέες θεότητες (καινούς δαίμονες) και διέφθειρε του νέους όταν τους δίδασκε την αλήθεια και τον σεβασμό προς τους Θεούς και τους Θεσμούς. Άφησε την γυναίκα του μόνη στο σπίτι να παλέψει με την ζωή, ενώ η ιστορία την στιγμάτισε ως μέγαιρα, δύστροπη και ζηλιάρα.

Ήταν όμως όντως έτσι τα πράγματα;

Η ίδια σε ένα σημείο του έργου ρωτάει: «Ξέρεις τι είναι να έχεις κάνεις τρία παιδιά με φιλόσοφο που τριγυρνάει όλη την μέρα στις αγορές και ξεχνάει να γυρίσει σπίτι;» ενώ σε ένα άλλο σημείο λυπάται με σπαραγμό που ήταν η μόνη που δεν τον άκουγε να φιλοσοφεί, επειδή ήταν κλεισμένη όλη μέρα στο σπίτι, ενώ αυτός δίδασκε στην αγορά. Μαθήτευσε όμως, όσο αυτό ήταν δυνατόν πλάι του, ρουφώντας διψασμένα τις ιδέες του.

Δεν αρκείται όμως σε αυτά που πρεσβεύει ο άντρας της, αλλά αποκτά το δικαίωμα να εκφράσει διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν καλύτερα ύστερα από τόσους αιώνες κατάργησης της μητριαρχίας, να εμπιστευτούμε πάλι τις τύχες του κόσμου στις γυναίκες, ως τις μόνες που σέβονται αληθινά την ζωή και απεχθάνονται  από την φύση τους κάθε αιματοχυσία.

Επί σκηνής, παρουσιάζονται από την ξεκαρδιστική και αθυρόστομη Ξανθίππη, τα σημαντικά επεισόδια της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου, οι σχέσεις του με ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αλκιβιάδης, ο Περικλής, η Ασπασία, η πανέμορφη εταίρα Θεοδότη, καθώς και οι ιδέες του για την ζωή, τον θάνατο, την αθανασία της ψυχής, τις ηθικές αξίες, και για τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ζει ο άνθρωπος.

Μυητικά, τελετουργικά, γήινα, σατυρικά, ανθρώπινα, με σεβασμό και αγάπη για τις γυναίκες, η σκηνοθεσία «ζωντανεύει» τα κωμικά και δραματικά στοιχεία του έργου θεατρικά το έργο και αξιοποιεί στο έπακρο τα εκφραστικά μέσα τη ηθοποιού Ματθίλδης Μαγγίρα, από την οποία αναβλύζουν εύρυθμα και καλλίρροα οι θεατρικοί χυμοί της κωμωδίας και της τραγωδίας.

Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλους και που αξίζει να την δουν όλοι,  ιδιαίτερα οι φίλοι της σοφίας.

 

Ξανθίππη

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Τηλέφωνο: 210 3464380Φαξ: 210 3464387

Email: sixronotheatro@gmail.com