Ο Δημος του σεισμόπληκτου Αματρίτσε μηνύει το Charlie Hebdo για τα επίμαχα σκίτσα

Τα σκίτσα που είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo μετά τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Ιταλία – ο οποίος κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από τους 200 ανθρώπους – είχαν προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις. Στον απόηχο αυτών των αντιδράσεων ο Δήμος της ιταλικής πόλης Αματρίτσε, που επλήγη καίρια από τον σεισμό, κατέθεσε μήνυση για δυσφήμηση κατά του περιοδικού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σεισμό το γαλλικό περιοδικό δημοσίευσε σκίτσο στο οποίο οι σεισμόπληκτοι και τα ερείπια με τους τραυματίες και τους νεκρούς παρομοιάζονταν με παραδοσιακά εδέσματα της ιταλικής κουζίνας. Στη συνέχεια, δημοσίευσε δεύτερο σκίτσο, κατά το οποίο η αιτία του σεισμού εντοπιζόταν στη δράση της Μαφίας.

«Πρόκειται για ασύλληπτη προσβολή των θυμάτων μιας φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο συνήγορος του Δήμου του Αματρίτσε, Μάριο Τσικέτι. «Η ελεύθερη έκφραση και κριτική είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία, αλλά δεν μπορούν όλα να θεωρούνται σάτιρα. Σε αυτή την περίπτωση προσβάλλεται η μνήμη των θυμάτων του σεισμού», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος τoυ Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, από την πλευρά του, δήλωσε: «Η απόφασή μας να μηνύσουμε το Charlie Hebdo είναι απόλυτα ορθή. Προσπαθούμε τώρα να εξακριβώσουμε αν μπορούμε να καταθέσουμε ανάλογη μήνυση και στη Γαλλία».

Στη φωτογραφία το πρώτο σκίτσο του Charlie Hebdo για τον σεισμό στην Ιταλία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.