Νυχτερινός εφιάλτης στην Τουρκία - Οι φήμες για νέο πραξικόπημα

Έντονες ανησυχίες προκάλεσε η παρουσία χιλιάδων αστυνομικών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, φέρνοντας τις μνήμες από την εφιαλτική νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Οι φήμες έκαναν λόγο για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο η Κυβέρνηση ανέφερε ότι πρόκειται για έλεγχο ασφαλείας.

Τη νύχτα του Σαββάτου, περίπου 7.000 ένοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν την αεροπορική βάση στα Άδανα, την οποία χρησιμοποιούν οι νατοϊκές δυνάμεις. Ο φόβος για ενδεχόμενο νέο πραξικόπημα επικράτησε, καθώς δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση.

Τοπικά μέσα επικαλούνταν πληροφορίες από την αστυνομία οι οποίες έκαναν λόγο για νέα προσπάθεια ανατροπής της Κυβέρνησης, την ώρα που ήταν κλειστή η είσοδος της βάσης, με τους χιλιάδες ένοπλους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν αναπτυχθεί τριγύρω μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έγραψε στο Twitter ότι επρόκειτο για επιθεώρηση ασφαλείας. «Κάναμε ένα γενικό έλεγχο ασφαλείας. Δεν συμβαίνει τίποτα».

Οι φήμες για νέο πραξικόπημα οδήγησαν κάποιους υποστηρικτές του Ερντογάν γύρω από τη βάση, αλλά η κινητοποίησή τους δεν είχε τον όγκο ή την ένταση των πρόσφατων διαδηλώσεων στα Άδανα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη έγινε μεγάλη πορεία προς τη βάση, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

Η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται τόσο από τις τουρκικές όσο και από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τις επιχειρήσεις ενάντια στους τζιχαντιστές, σε Συρία και Ιράκ. Επίσης, είναι ένα από τα έξι νατοϊκά αποθηκευτικά σημεία για τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.