Μόναχο: Καταθλιπτικός σε κατάσταση αμόκ ο 18χρονος - Δεν είχε σχέση με το ISIS

Φως στο προφίλ του 18χρονου που σκόρπισε τον πανικό και τον θάνατο στο Μόναχο έριξε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης.

Μιλώντας σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι ο δράστης ήταν απλώς ένας νέος που έπασχε από κατάθλιψη και δεν είχε καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις μαρτυρίες ότι φώναζε “ο Θεός είναι μεγάλος”. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί που άφησε πίσω του ο νεαρός πριν βάλει τέλος στη ζωή του είναι 9 και 27 οι τραυματίες. Επίσης διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιπλέον δράστη στην επίθεση και ότι ο 18χρονος δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία πριν από την επίθεση, καθώς δεν είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης είχε κάνει ψυχολογική θεραπεία για κατάθλιψη. Κατά τις έρευνες στο σπίτι του δε βρέθηκε κάποιο σημείωμα, σοκάρει όμως το γεγονός ότι ο 18χρονος είχε ένα βιβλίο για μαζικές δολοφονίες με τίτλο “Γιατί τα παιδιά σκοτώνουν”. Επίσης ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ο υπολογιστής του.

Η αστυνομία στο Μόναχο γνωστοποίησε επίσης, ότι δέχθηκε 4.310 τηλεφωνήματα σχετικά με την επίθεση μέχρι χθες τα μεσάνυχτα. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Γερμανία, αρνήθηκαν ν’ αναλάβουν τις έρευνες για την επίθεση στο Μόναχο, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα στη Βαυαρία.

Οι ηλικίες των θυμάτων είναι από 14 έως 45 ετών, ανάμεσά τους πέντε ανήλικοι και τρεις γυναίκες. Νωρίτερα πληροφορίες της ΕΡΤ ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Έλληνας, όμως στη συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκαν στοιχεία για την εθνικότητα των νεκρών: αναφέρθηκε μόνο ότι κατοικούσαν στο Μόναχο και στις γύρω περιοχές και ότι τα θύματα δεν ήταν τουρίστες.

Όπως ανακοινώθηκε, ο δράστης έφερε ένα Glock 9 χιλιοστών χωρίς άδεια οπλοφορίας, ενώ στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες. Η επίθεση δεν είχε σχέση με τους πρόσφυγες και δεν υπάρχουν εμφανείς διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ αναφέρθηκε ότι ο 18χρονος δεν είχε πολιτικά κίνητρα. «Πρόκειται για κλασική περίπτωση ένοπλου αμόκ και όχι για τρομοκρατία», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Σε ερώτηση για τη σελίδα στο Facebook μέσω της οποίας ο δράστης δελέαζε τον κόσμο να πάει στο σημείο όπου έγινε η επίθεση διότι υποτίθεται ότι θα προσέφερε δωρεάν γεύμα στα McDonalds, ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι αυτό πιθανόν να ήταν κάτι που οργάνωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το αν ο στόχος του μακελάρη στο Μόναχο ήταν παιδιά, ο ίδιος κράτησε αποστάσεις χωρίς να δίνει ξεκάθαρη απάντηση: «Θα πρέπει να μιλήσουμε με τους μάρτυρες για να δούμε αν είχε συγκεκριμένο στόχο ή αν πυροβολούσε αδιακρίτως».

Τέλος, αναφορικά με τον θάνατο του δράστη, έγινε σαφές ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του χωρίς να τον τραυματίσουν τελικά και ότι ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του με το όπλο του.