Η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες

Διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης, κατά το οποίο κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στο Al Jazeera, όπου τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά στο ζήτημα της θανατικής ποινής, στον αιώνιο αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και για την τωρινή κατάσταση στη χώρα του.

Κατά το διάγγελμα, ο Ερντογάν είπε αναφερόμενος στην κήρυξη της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προστασία της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών.

“Μην ανησυχείτε ότι θα γίνουν «εκπτώσεις» στη δημοκρατία, δεν θα επηρεαστεί το κράτος δικαίου” τόνισε, σημειώνοντας ότι οι εξουσίες της κυβέρνησης θα ενισχυθούν και ότι θα φροντίσει ο ίδιος ο στρατός να «καθαρίσει» από τα «καρκινώματα» που έχουν εξαπλωθεί μέσα σε αυτόν. «Η Τουρκία ξεπέρασε την πρόκληση και θα βγει πιο ισχυρή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Τούρκους πολίτες που έδωσαν μάχη στους δρόμους για την υπεράσπιση της δημοκρατικής Κυβέρνησης της χώρας τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο ίδιος τους χαρακτήρισε ως ήρωες και μάρτυρες, επισημαίνοντας ότι τα ονόματά τους θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Τέλος, ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος ξένων οίκων αξιολόγησης όπως ο Standard & Poor’s, ο οποίος αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα υποβάθμισε την τουρκική οικονομία. «Μην τα βάζετε με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία για την ενίσχυση της οικονομίας της.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τους Τούρκους πολίτες που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική κυβέρνηση της Τουρκίας, μένοντας για ώρες στους δρόμους ακόμα και όταν η ζωή τους απειλούνταν. Χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες και μάρτυρες, επισήμανε ότι τα ονόματά τους θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε συνέντευξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεύτερη κατά σειρά μετά το CNN, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έγινε την ημέρα του πραξικοπήματος, ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι έμαθε για την απόπειρα από συγγενικό του πρόσωπο.

«Βρισκόμουν με την οικογένειά μου διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν μας ήρθαν κάποιες ανησυχητικές πληροφορίες. Μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν υπήρχε κάτι το συγκεκριμένο καθώς οι πληροφορίες που λαμβάναμε τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν σποραδικές και αποσπασματικές.

Αποφάσισα να δώσω συνέντευξη Τύπου από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα για να καθησυχάσω τον τουρκικό λαό. Έμαθα πως έχει συμβεί πραξικόπημα από επικοινωνία που είχα με τον γαμπρό μου. Περισσότερο από το 52% του τουρκικού λαού βγήκε στους δρόμους και μετέτρεψε το χάος σε δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης, προσθέτοντας για τους πραξικοπηματίες ότι «είναι ξεκάθαρο πως ήταν μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει την μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία».

Αναφορικά με το θέμα της θανατικής ποινής, επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η Βουλή, τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει.

Όσο για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο Ερντογάν είπε: «Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια “χτυπάμε την πόρτα” της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν».

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του έχει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας, σημειώνοντας όμως ότι “είναι πιθανό να μην έχουν τελειώσει τα σχέδια κάποιων” και σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αδυναμίες στην λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις συλλήψεις, δήλωσε ότι έχουν γίνει αρκετές, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και αναφερόμενος στον αιώνιο αντίπαλό του, τόνισε ότι θα είναι μεγάλο λάθος των ΗΠΑ αν δεν τον εκδώσουν ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Όσο για το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού που οδήγησε στο “πάγωμα” των σχέσεων με τη Μόσχα για πολλούς μήνες, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι πιλότοι που το κατέρριψαν να είχαν σχέση με το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν.