Right & Wrong

Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως η ελευθερία έκφρασης αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε στις χώρες της Δύσης. Λέω προνόμιο, γιατί την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε με τρόπο αρκετά ξεκάθαρο πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί στο περιθώριο μια τέτοια ελευθερία, προς “κατευνασμό” αντιδράσεων, όταν αυτές μας απειλούν.

Μιλάω φυσικά για το ψηφιακό bullying στο οποίο προχώρησε η Βόρεια Κορέα, το οποίο οδήγησε τη Sony Pictures να ακυρώσει την κυκλοφορία της ταινίας της, The Interview, από τους κινηματογράφους. Ο Barack Obama δήλωσε πως η Αμερική θα αντιδράσει “ανάλογα” στην πρόκληση αυτή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα λάθος την απόφαση της Sony. “We cannot have a society in which some dictator someplace can start imposing censorship here in the United States,” λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έλα όμως που αυτό είναι που συνέβη, δημιουργώντας έτσι ένα άκρως ανησυχητικό προηγούμενο, για το οποίο έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος στην Καθημερινή.

Μπορεί τώρα στην Αμερική ο ανώτατος ηγέτης της Βορείου Κορέας να μην κερδίζει πολλούς διαγωνισμούς δημοφιλίας, αλλά στη Ρωσία τα πράγματα είναι αλλιώς. Βλέπετε ο Vladimir Purin, ο οποίος προσπαθεί να κάνει νέους φίλους όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τελευταία (όσο πιο δυσώδεις, τόσο καλύτερα;), προσκάλεσε τον Kim Jong-un στη Μόσχα, για τα 70 χρόνια από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. #Charming