Βομβιστική επίθεση με 4 νεκρούς στο Τέμενος του Μωάμεθ στη Σαουδική Αραβία

Το Τέμενος του Προφήτη Μωάμεθ στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας, το δεύτερο πιο ιερό τέμενος του Ισλάμ (το πρώτο είναι η Μέκκα) “χτύπησε” βομβιστής καμικάζι,  την τελευταία νύχτα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Η νύχτα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του Εΐντ, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις τρεις εκρήξεις σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι,  ανάμεσά τους δύο φρουροί και ο βομβιστής αυτοκτονίας.

Επίσης νωρίτερα τη Δευτέρα, άλλοι δύο βομβιστές–καμικάζι “χτύπησαν” την ανατολική πόλη, Κατίφ, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της σιιτικής μειονότητας της χώρας.

Αυτόπτης μάρτυρας  είπε ότι είδε στον δρόμο ανθρώπινα μέλη: «Ήταν βομβιστής–καμικάζι, είδα μέλη του σώματος του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να έχουν αναφερθεί άλλα θύματα εκτός από τον δράστη.

Η σημασία του Τεμένους για το Ισλάμ

Το Τέμενος του Προφήτη ή Μασγίντ αλ-Ναμπαουί είναι μουσουλμανικό τέμενος στη Μεδίνα το οποίο κατασκευάστηκε από το προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ. Είναι το δεύτερο πιο ιερό τέμενος για το Ισλάμ (το πρώτο είναι το Μασγίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα). Είναι το δεύτερο τζαμί το οποίο κατασκευάστηκε και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Αρχικά, ο χώρος ήταν δίπλα στην οικία του Μωάμεθ, ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί μετά την εγίρα (μετανάστευση) στη Μεδίνα το 622 και συμμετείχε στο έργο της οικοδόμησης. Το αρχικό τζαμί ήταν ανοικτό. Το βασικό σχέδιο του κτιρίου έχει υιοθετηθεί από κτίρια τζαμιών σε όλο τον κόσμο. Το τεμένος ήταν επίσης κοινοτικό κέντρο, δικαστήριο και θρησκευτικό σχολείο. Υπήρχε μια ανυψωμένη εξέδρα για όσους δίδασκαν το κοράνι. Μετέπειτα μουσουλμάνοι ηγέτες το επέκτειναν και το διακόσμησαν. Το 1909 έγινε το πρώτο μέρος στην αραβική χερσόνησο το οποίο απέκτησε ηλεκτρικό φωτισμό.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του χώρου είναι ο Πράσινος Θόλος στη νοτιοανατολική γωνία του τεμένους, αρχικά κατοικία της Αϊσά, συζύγου του Προφήτη, όπου σήμερα βρίσκεται ο τάφος του Μωάμεθ. Το 1279 πάνω από τον τάφο κατασκευάστηκε ένας ξύλινος θόλος, ο οποίος στη συνέχεια ξαναχτίστηκε και ανακαινίστηκε πολλές φορές στα τέλη του 15ου αιώνα και μία φορά το 1817. Ο θόλος στη συνέχεια βάφτηκε πράσινος το 1837 και στη συνέχεια έγινε γνωστός ως ο “Πράσινος Θόλος”.

Το τέμενος βρίσκεται εκεί όπου παραδοσιακά βρισκόταν το κέντρο της Μεδίνα, και σε μικρή απόσταση βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία και παλαιές αγορές. Είναι μείζων τόπος προσκυνήματος. Πολλοί προσκυνητές που πραγματοποιούν το χατζ πηγαίνουν στη Μεδίνα για να επισκεφθούν το τέμενος, εξαιτίας της σχέσης του με τη ζωή του Μωάμεθ.