The Price of Arrogance

Άλλο ένα πολύνεκρο χτύπημα έπληξε τη γειτονική μας Τουρκία, αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τους νεκρούς στους 36, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σχετικά: “Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε”. Όμως δεν είναι μια τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις πλήττουν δυσανάλογα την Τουρκία αυτή την εποχή, σε σχέση με άλλες χώρες που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Erdogan έχει μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση γιατί έπαιξε με τη φωτιά και έχασε. Το έκανε όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος για ένα διάστημα (με τη σκοτεινή υπόθεση των πωλήσεων όπλων στη Συρία), έπαιξε με τη φωτιά όσον αφορά το κουρδικό (ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του και αλλάζοντας στάση όταν συνειδητοποίησε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείτο ένας μη ελεγχόμενος εσωτερικός πολιτικός αντίπαλος) και έπαιξε (και συνεχίζει να παίζει) με τη φωτιά του ολοκληρωτισμού, σε μια προσπάθεια να ελέγξει μια κατάσταση που έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχό του.

Το ανησυχητικό είναι , ότι ακόμα κι αν τώρα επέλεγε να υπαναχωρήσει σε μια σειρά από ζητήματα, οι δαίμονες που απελευθέρωσε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, ως διά μαγείας, θα εξαφανιστούν.