Παρά τις αντιδράσεις υπογράφεται εντός του 2015 η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Ένα από τα κορυφαία θέματα που απασχόλησαν την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε για το 2014, ήταν και η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τις Η.Π.Α, για την υπογραφή της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (T.T.I.P).

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεση τους οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας, να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, θα συναντηθούν το Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, στις οποίες οι δυο πλευρές αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση όλων των υπαρχόντων δασμών, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση των δυο αγορών.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα αυξήσει το ευρωπαϊκό Α.Ε.Π κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με κάποιες προτάσεις που περιέχονται στη συμφωνία, και αφορούν το καθεστώς προστασίας των επενδυτών.

Ένας από τους φόβους που εκφράζονται είναι, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις πολυεθνικές εταιρίες, ώστε να στραφούν  νομικά εναντίων των κυβερνήσεων, εάν αυτές θέσουν το κοινό συμφέρον πάνω από το κέρδος.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι ακόμα και στο εσωτερικό της Βρετανίας, ο  ΝτέΪβιτ Κάμερον δέχεται πιέσεις να εξασφαλίσει ότι το υφιστάμενο Σύστημα Υγείας, δεν θα απειληθεί από τη συμφωνία.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει μερικές από τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για την συμφωνία ο Βρετανός Πρωθυπουργός, παραμονές της συνόδου κορυφής, είχε συνομιλίες με στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς και με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Δανίας, Φινλανδίας, Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Από την Πλευρά του και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλόντ Γιουνκέρ, δεσμεύτηκε ότι η συμφωνία θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές λέγοντας ότι:

“δεν θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των αρχών πάνω στις οποίες είναι δομημένες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες“ και ότι “οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα αποτελέσουν πάρεργο“.    

Τη στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας , στις Βρυξέλλες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν ενάντια στην εφαρμογή της υποστηρίζοντας ότι αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και τα τρόφιμα.