Ιστορικό «όχι» των Βρετανών στην Ευρώπη- Οι Βρετανοί επέλεξαν Brexit με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain (upd)

Νίκη του Brexit με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain έβγαλαν οι βρετανικές κάλπες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο σύνολο των 382 περιφερειών. Συγκεκριμένα, υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν 17.410.742 Βρετανοί, ενώ κατά της εξόδου 16.141.241. Η συμμετοχή στο βρετανικό δημοψήφισμα ανήλθε στο 72,2%.

bloomberg-mesa-6

Καταρρέουν οι αγορές μετά το ξεκάθαρο πλέον αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. «Βουτιά» για τις ασιατικές αγορές με τον Nikkei να υποχωρεί 8% στις 14.947 μονάδες, έχοντας αρχικά ξεκινήσει υψηλότερα καθώς διαφαινόταν νίκη της παραμονής. Μάλιστα, λόγω της ισχυρής πτώσης οι συναλλαγές διεκόπησαν για 10 λεπτά. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών κατακρημνίζεται η στερλίνα, καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την ώρα (06.49), το βρετανικό νόμισμα «βουλιάζει» κατά 10,38% στα 1,3330 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Αγγλίας  (Bank of England) διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στον απόηχο της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις» τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση και προσθέτει ότι «η Bank of England έχει δεσμευτεί για ένα διευρυμένο έκτακτο σχέδιο και για τη στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τις εγχώριες αρχές και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες». Νωρίτερα, πηγές της κεντρικής τράπεζες, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, καθιστούσαν σαφές ότι η Bank of England βρίσκεται σε «στενή επικοινωνία» με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Η συνεδρίαση, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο της Φρανκφούρτης για τον καθησυχασμό των αγορών και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η επικράτηση του Brexit προκαλεί αλλαγές και ανακατατάξεις τόσο στην Βρετανία όσο και στην Ευρώπη. Ήδη εκφράζεται έντονη κριτική για το Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και στο στρατόπεδο των εργατικών σε ό,τι αφορά τις χαμηλές επιδόσεις των εργατικών υπέρ του Bremain σε περιοχές όπου οι Εργατικοί έχουν δύναμη. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 38% περίπου των ψηφοφόρων του εργατικού κόμματος ψήφισε υπέρ της εξόδου.  Για τον Πρωθυπουργό λέγεται ήδη δηκτικά ότι ο Κάμερον θα είναι ο Πρωθυπουργός που έβγαλε την Βρετανία απ’ την Ευρώπη, ενώ από κάποιους τίθεται ακόμη και το θέμα της παραίτησης Κάμερον. Πυρά δέχεται και ο ηγέτης του εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Την βεβαιότητα του ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, εξέφρασε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και τόνισε ότι «θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ήταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει».

Την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζητεί ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, μετά την ήττα του στην εκστρατεία που πραγματοποίησε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit», δήλωσε στο ITV News και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (…) ότι θα παραμείνει».

Σύμφωνα με τον κ. Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit. «Μπορεί να είναι κάποιος μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω», κατέληξε με νόημα. Νωρίτερα ο κ. Φάρατζ έκανε λόγο για νίκη των «πραγματικών ανθρώπων» ενάντια στις πολυεθνικές, τις τράπεζες, καθώς και σε όσους «εξαπατούσαν» προεξοφλώντας τη νίκη του Brexit. Ο αντιευρωπαϊστής, κατηγορούμενος και ως λαϊκιστής ηγέτης, έκανε λόγο για σημαντικό βήμα προς μια Ευρώπη των εθνών-κρατών, που θα έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν αγαθά, ενώ μίλησε και για ημέρα ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών

Στην καγκελαρία μετέβη η Άγκελα Μέρκελ Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετέβη στην καγκελαρία όπου αυτή την στιγμή έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένη συνάντησή της τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο όμως δεν αποκλείεται -λόγω της απόφασης για Brexit- οι διαδικασίες να επισπευστούν. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ

Στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο χθεσινό βρετανικό δημοψήφισμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη» και πρόσθεσε ότι «από κοινού πρέπει να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις για τους φίλους μας τους Βρετανούς. Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Yπάρχει ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας».

Η Σκωτία η Β. Ιρλανδία και το Λονδίνο ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ενώ η Ουαλία και οι περισσότερες περιοχές της Αγγλίας υπέρ της εξόδου. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ Σκωτία θα διεκδικήσει την ανεξαρτητοποίησή της και την αυτόνομη ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με φόντο την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Στην ανακοίνωσή της η ιρλανδική κυβέρνηση αναφέρει ότι «το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την Ε.Ε.» και καταλήγει ότι «η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση».